TOP

Fabrikant eist miljoenen van G-Star, Primark komt met circulaire lijn en Mary Quant (93) overleden

G-Star is slaags geraakt met een voormalige productiepartner, die miljoenen eist vanwege niet-nagekomen afspraken. Verder: Primark lanceert een circulaire kledinglijn, Eli Russell Linnetz is de nieuwe gastontwerper van Pitti Uomo en modeontwerper Mary Quant, de vrouw achter de minirok en hotpants, is op 93-jarige leeftijd overleden. Dat en meer in het nieuwsoverzicht van donderdag 13 april.

Beeld: Primark

Kledingfabrikant eist miljoenen van G-Star

G-Star ligt overhoop met een voormalige productiepartner, Vert uit Hong Kong (voluit: Vert Fashion Company Ltd). De producent sleepte het Nederlandse modebedrijf voor de rechter vanwege niet-nagekomen afspraken en is bij het tussenvonnis door de rechtbank van Amsterdam in het gelijk gesteld. Er ligt een schadeclaim van $17,5 miljoen, omgerekend bijna €16 miljoen.

De partijen spraken eind 2018 af dat Vert van 2019 tot en met 2021 exclusief alle Whistlerjassen voor G-Star zou produceren in de fabriek in Vietnam. Dat was buiten de pandemie gerekend: midden 2020 kwam het modebedrijf erop terug. In plaats van bij Vert werden er 56.000 jassen bij een andere producent besteld, SnowTex. “Een grove schending van de afspraak”, oordeelt de rechter.

Het MVO-beleid van G-Star is meegewogen; het annuleren van bestellingen staat haaks op het principe van maatschappelijk verantwoord ondernemen dat het bedrijf zegt na te streven. De Vietnamese fabriek draaide bijna geheel op orders van G-Star en moest na annulering van de jassenorder noodgedwongen sluiten. De medewerkers belanden op straat. “G-Star is tekort geschoten tegenover Vert en moet de geleden schade vergoeden”, luidt het besluit. De rechter buigt zich over de exacte schadeposten. De zaak gaat verder op 19 april, het definitieve vonnis volgt later.

Pitti Uomo nodigt Eli Russell Linnetz uit als gastontwerper

Eli Russell Linnetz is gastontwerper tijdens de komende editie van de Italiaanse mannenmodebeurs Pitti Uomo, van 13 tot en met 16 juni 2023. De Californische designer is oprichter en creatief directeur van modelabel ERL en presenteert zijn nieuwe zomercollectie op 14 juni met een speciale show in Florence. Daarnaast werkt hij aan een gelegenheidsproject dat zijn ‘cross-over visie tussen mode, design en lifestyle verbeeldt’, meldt de beursorganisatie.

“Eli Russel Linnetz combineert commerciële flair met een grenzeloze creativiteit”, stelt Lapo Cianchi, directeur communicatie en special events bij Pitti Immagine. “We zijn ervan overtuigd dat zijn aanwezigheid de hele modegemeenschap zal stimuleren.”

Primark introduceert circulaire collectie

Primark lanceert deze maand een circulaire kledinglijn (foto’s), de eerste voor de retailer. De collectie voor mannen, vrouwen en kinderen bestaat uit 35 items met prijzen tussen £4 tot £20 (ongeveer €5 tot €25). De items zijn voor 95 procent gemaakt van katoen uit Primark’s Sustainable Cotton-programma, raken minder snel verwassen en zijn ontworpen om na gebruik eenvoudig uit elkaar gehaald en gerecycled te worden. Tegelijk presenteert het bedrijf zijn nieuwe Circulaire Product Standaard, een raamwerk voor hoe het nu en in de toekomst wil ontwerpen.

Modeontwerper Mary Quant, de vrouw achter de minirok, overleden (93)

De Britse modeontwerper Mary Quant is in de ochtend van 13 april op 93-jarige leeftijd overleden. Dat schrijven Engelse media. Haar familie meldt in een verklaring aan persbureau PA dat ze ‘vredig is heengegaan in haar huis in Surrey’. Dame Mary – in 2015 werd ze commandeur in de Orde van het Britse Rijk – introduceerde in de jaren 60 de minirok. Net als de Franse designer André Courrèges claimde ze de uitvinder van het iconische kledingstuk te zijn, maar het is nooit duidelijk geworden wie precies de eerste was. Ze is ook het brein achter de hotpants. Vanessa Friedman, fashion director bij de New York Times, omschrijft haar als de ontwerper die ‘het vrouwenbeen bevrijdde’.

Quant studeerde aan het prestigieuze Goldsmiths College in Londen. In 1955 opende ze haar eerste winkel, Bazaar. Het werd al snel een go-to bestemming voor artiesten als The Beatles. Minstens zo iconisch als de minirok en de hotpants was Quants kapsel, een geometrische bob met pony. De modewereld reageert verslagen op het nieuws van haar overlijden. “RIP Mary Quant”, tweet voormalig Vogue-redacteur Alexandra Shulman. “Vooruitstrevend op het gebied van mode én vrouwelijk ondernemerschap – een visionair die zoveel meer was dan een geweldig kapsel.”

CBS: inflatie bijna gehalveerd in maart

De inflatie is in maart bijna gehalveerd ten opzichte van een maand eerder. Dat meldt het CBS. Consumentengoederen- en diensten waren toen 4,4 procent duurder dan in dezelfde periode een jaar eerder, tegen 8 procent in februari. De afname komt vooral door de prijsontwikkeling van energie, die vorige maand 36,5 procent goedkoper was dan een jaar eerder. Benzine en diesel daalden ook in prijs. Wel werden eten en drinken duurder. De prijzen van kleding en schoenen bleven, net als in februari, met een lichte stijging van 0,5 procent min of meer stabiel.