TOP

Extra vrije dag kost ondernemer geld

Voor ondernemers zal een extra vrije dag ongunstig uitvallen. Volgens VNO-NCW en MKB Nederland zullen ondernemers de rekening van een jaarlijkse extra vrije dag op 5 mei betalen. Dat meldt de Telegraaf.

PvdA-leider Job Cohen stelde afgelopen woensdag voor om van 5 mei een officiële feestdag te maken en dat betekent ieder jaar een verplichte vrije dag voor iedereen. Nu is dat eens in de vijf jaar. Dit jaar heerste er veel verwarring bij consumenten en winkeliers over de winkelsluiting op Bevrijdingsdag.

Meerderheid kamer is voor
Cohen wil met zijn voorstel laten zien hoe belangrijk vrijheid en vrijheid van meningsuiting zijn. Een meerderheid van de Tweede Kamer kan zich vinden in het voorstel van de PvdA -leider. Ook FNV-voorzitter Agnes Jongerius reageerde verheugd op zijn voorstel.

Ruilen voor andere dag
De werkgeversorganisaties vinden het idee van Cohen sympathiek, maar zijn niet enthousiast over een extra vrije dag. Zij vinden dat wanneer 5 mei een nationale vrije dag wordt, een andere vrije dag moet worden ingeleverd. Voorzitter MKB Nederland Loek Hermans zegt op de website van NOS dat het “idee zelf natuurlijk prachtig is, maar juist in deze tijd waarin we alle zeilen moeten bijzetten, is het vreemd om weer een extra vrije dag te claimen. Dan moeten we een andere dag daarvoor inruilen.”

Politieke partijen als GroenLinks en D66 hebben het inruilen voor een andere vrije dag ook voorgesteld. Het CDA heeft zijn twijfels over het voorstel. In Elsevier vraagt kamerlid Jan Schinkelshoek zich af of een extra vrije dag de hoogste prioriteit moet krijgen in tijden van economische crisis.

Verlofdagen Nederlanders
Volgens de werkgeversorganisaties zit ons land al in de top als het gaat om aantal verlofdagen. De Nederlandse werknemer werkt per jaar minder uur dan zijn collega’s in andere landen, wat mede komt door de hoeveelheid vakantie- en vrije dagen in ons land.

Zie jij een extra vrije dag wel zitten? Of liever niet? Reageer hieronder!