TOP

Europees keurmerk voor webwinkels

Het Europees Parlement stelt voor een keurmerk voor webwinkels in het leven te roepen. Dit keurmerk moet het online shoppen over de grens bevorderen.

Het Europese keurmerk moet de kwaliteit van de producten en de betrouwbaarheid van webwinkels kunnen aantonen, zodat het winkelen op internet over de grens wordt bevorderd. Naast dit voorstel willen verschillende leden van het Europees Parlement ook dat er een database komt. Deze database moet fraude in de digitale markt tegengaan. Dit meldt Emerce.

Europese Commissie
Het Europese keurmerk zou onder de supervisie van de Europese Commissie moeten vallen en landelijke keurmerkorganisaties, zoals Thuiswinkel.org, zouden de implementatie en controle voor hun rekening moeten nemen. Ook moeten er bepaalde onderdelen van consumentenrechten gelijk getrokken worden, zoals garantieregelingen.

Nederlandse keurmerken
Hoewel er nog geen Europees keurmerk is, zijn er het laatste jaar in Nederland zo veel keurmerken voor webwinkels in het leven geroepen, dat de consument regelmatig de draad kwijt is. Om misleidende keurmerken aan te pakken is daarom de wet Oneerlijke Handelspraktijken in het leven geroepen.