TOP

Europees creatieve stedenproject start in Arnhem

Dertien middelgrote steden en regio's in Europa met een sterke creatieve economie gaan hun kennis uitwisselen in het project ORGANZA. De start - de 'launching conference' - vindt donderdag 25 en vrijdag 26 februari in Arnhem plaats.

Donderdag wordt van 16.00 tot 19.00 uur een ‘creatieve estafette’ gehouden langs hotspots zoals Modekwartier Klarendal, Arnhem Fashion Factory, Arnhem Coming Soon en Showroom Arnhem.

De gemeente Arnhem, ArtEZ hogeschool voor de kunsten en ARCCI (Arnhems centrum voor creatieve economie en innovatie) zijn deelnemer aan het project, samen met het Duitse Bremen, het Roemeense Iasi, het Spaanse Navarra, het Engelse Nottingham, het Slowaakse Kosice en Presov, en het Italiaanse Varese en Treviso, en instituten als Vlaanderen Design en andere kennisinstellingen en agentschappen voor innovatie en technologie.

ORGANZA

ORGANZA helpt de steden en regio’s om hun creatieve economie te versterken. Zij maken gebruik van elkaars beleidskennis, ervaring en ‘beste praktijkvoorbeelden’ om het ondernemerschap in de creatieve sector te stimuleren en een netwerk te smeden tussen ontwerpers/vormgevers, ondernemers, producenten, distributeurs, winkeliers en publiek. Door met elkaar samen te werken kunnen Europese steden en regio’s de basis van hun creatieve economie verbreden en versterken. In de zomer van 2012 geven alle partners in de eigen stad en regio een presentatie van de resultaten. Het project loopt tot eind 2012; driekwart van de projectkosten van in totaal 1,9 miljoen euro wordt gedragen door Europa.

Focus op mode
Voor Arnhem ligt de focus op mode & vormgeving. Het is één van de clusters waarin de gemeente extra investeert. Wethouder van Economische Zaken Cees Jansen: “Op dit terrein is Arnhem uniek en is er volop groeipotentie. Wij ontwikkelen aantrekkelijke creatieve woon- en werkmilieus, zoals het Modekwartier. We stimuleren het ondernemerschap en binden talenten aan de stad. In de citymarketingcampagne Made in [Arnhem] maken we promotie voor Arnhem als modestad. Het beeld van het Arnhems meisje, dat Arnhemse mode en accessoires draagt, is welbekend. Via ORGANZA werken we nu ook internationaal samen met andere creatieve steden en regio’s in Europa.”