TOP

Esprit verwacht zwarte cijfers, The Style Outlets voegt nieuwe merken toe en Bangladesh-akkoord met twee jaar verlengd

Na vier jaar verwacht Esprit eindelijk weer eens zwarte cijfers te schrijven. Verder is het Bangladesh-akkoord met twee jaar verlengd, zijn de kledingverkopen sterk gestegen in het tweede kwartaal van dit jar en voegt The Style Outlets nieuwe merken toe aan het winkelportfolio. Dit en meer lees je in het nieuwsoverzicht van 27 augustus.

Sterke stijging kledingverkopen in tweede kwartaal 2021

De omzet van de detailhandel was in het tweede kwartaal van 2021 ruim acht procent hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. Uit cijfers van het CBS blijkt dat vooral de non-foodsector meer omzette, met winkels in kleding (+40,5 procent) en schoenen/lederwaren (+25,1 procent) als absolute koplopers. De omzetstijging in het tweede kwartaal van 2021 valt met name toe te schrijven aan de non-foodsector. Daar steeg de omzet met bijna twaalf procent ten opzichte van een jaar eerder, terwijl deze in eerdere kwartalen sinds de coronacrisis bijna elk kwartaal daalde. Verrassend is dat natuurlijk niet omdat de kwartalen mét corona werden vergeleken met de kwartalen vóór corona. Vooral in de non-foodsector hebben de coronamaatregelen veel invloed op de omzetcijfers. Vanaf 3 maart 2021 mochten non-foodwinkels onder strikte voorwaarden weer open en vanaf 28 april werd dit verder versoepeld. Een jaar eerder werden de winkelstraten door de coronamaatregelen nog vermeden, waardoor de toename ten opzichte van het tweede kwartaal van 2020 in de non-foodsector aanzienlijk is.

Eindelijk weer zwarte cijfers voor Esprit

Esprit Holdings is door ingrijpende besparingen en de doorontwikkeling van e-commerce voor het eerst sinds 2017 weer winstgevend. Het bedrijf verwacht over het eerste half jaar van 2021 een winst van 12 miljoen euro te rapporteren, staat geschreven in een vooraankondiging die het modebedrijf heeft gepubliceerd. De omzet daalde echter wel met 6 procent naar 416 miljoen euro ten opzichte van dezelfde periode in 2020.  De belangrijkste redenen die door het bedrijf werden aangevoerd waren de lockdownmaatregelen in de belangrijkste markten van Esprit en om te stoppen met fysieke winkels in de hele regio Azië-Pacific. De eigen online business van het bedrijf bood een sprankje hoop met een omzetstijging van 17 procent in vergelijking met dezelfde periode van het voorgaande jaar. Eind augustus worde de volledige halfjaarcijfers gepresenteerd.

Nieuw Bangladesh-kledingakkoord

Het Bangladesh-kledingakkoord (Accord for Health and Safety in the Textile and Garment Industry) dat volgende week afloopt, is met een periode van twee jaar verlengd. De belangrijkste aanpassing is dat het akkoord naar andere landen waar fabrieksarbeiders in gevaarlijke omstandigheden werken, wordt uitgebreid. Onder meer C&A, H&M en Zeeman hebben de deal al ondertekend. Het akkoord werd in 2013 voor het eerst afgesloten, naar aanleiding van de ramp bij kledingfabriek Rana Plaza in de Bengaalse hoofdstad Dhaka. In april van dat jaar stortte een acht verdiepingen tellende fabriek in, waarbij 2.500 mensen gewond raakten en meer dan 1.100 mensen overleden. Het Bangladesh-akkoord moet voor een betere veiligheid voor de fabrieksarbeiders zorgen. Op 1 september wordt de totale lijst van de merken die zich hebben aangesloten bekendgemaakt. Na die datum kunnen merken zich nog steeds aansluiten.

Lees ook: Acht jaar na de Rana Plaza-ramp staat het Bangladesh-akkoord onder druk

Ballin en Seidensticker openen in The Style Outlets

Ballin heeft samen met Purewhite een vestiging geopend in The Style Outlets. Deze maand volgt het Duitsen overhemdenlabel Seidensticker, meldt het persbericht van het outletcentrum. 4funkyflavours en het Desigual openen hun nieuwe winkel in september. Eerder dit jaar werden al meerdere nieuwe merken toegevoegd, waaronder Name It. The Style Outlets in Halfweg werd eind november 2020 geopend op het terrein van de voormalige CSM Suikerfabriek. Het centrum is eigendom van de Spaanse projectontwikkelaar Neinver en telt 115 winkels.

Credit beeld: The Style Outlets