TOP

Esprit stopt met voorgenomen besparingen

Het lukt Esprit niet om de voorgenomen jaarlijkse besparingen van 100 miljoen euro tegen 2015 te halen. Volgens de nieuwe topman Jose Manuel Martinez Gutierrez zijn de besparingen ook niet langer van toepassing.

In 2011 werden besparingsdoelstellingen in een reorganisatieplan opgesteld. Deze werden nog door voormalig topman Ronald van der Vlis opgemaakt, om het verliesgevende bedrijf weer op de goede weg te krijgen. Het merk wilde de resultaten verbeteren door activiteiten te stoppen die geen winst opleverden. Zo werden onder andere productlijnen tegen het licht gehouden en onrendabele winkels en zélfs hele landen verlaten.

Forse winstdaling
Over de eerste negen maanden van het boekjaar daalde de omzet met 15,5% tot twee miljard euro. Door het sluiten van verliesgevende winkels verwacht Esprit een substantieel verlies dit boekjaar, dat eind juni afloopt. Bovendien heeft het bedrijf de afgelopen tijd meer geld uitgegeven aan publiciteit en het verbeteren van de resterende winkels om zo de concurrentie met H&M en Zara aan te kunnen.

Chinese markt
Voorlopig komt er geen verbeteringen in resultaten, omdat door het sluiten van een aantal winkels de omzet blijft dalen. Om het tij te keren wil Esprit zich richten op de markt in thuisland China. Het bedrijf wil er tegen 2015 een omzet van 600 miljoen euro halen. Dat is vier keer meer dan nu. “Nu wordt de snelheid voor het openen van nieuwe winkels daar echter wat afgeremd, maar zodra we een bepaald niveau bereiken, zullen we weer versnellen”, aldus topman Jose Manuel Martinez Gutierrez tegen retaildetail.nl.