TOP

Esprit geeft winstwaarschuwing af

Voor de tweede keer dit jaar geeft Esprit een winstwaarschuwing af. Ceo Jose Manuel Martinez zegt aanzienlijke verliezen te verwachten voor het fiscale jaar van 2014/2015.

Esprit stuurt voor de tweede keer in vier maanden een winstwaarschuwing de wereld in voor het hele fiscale jaar van 2014/2015 dat 30 juni eindigt. De totale omzet daalde van juli tot maart met bijna 20 procent tot 15 miljard Hong Kong dollar (1,7 miljard euro).

De reden dat ceo Jose Manuel Martinez de waarschuwing doet is onder meer omdat Esprit zestig winkels heeft gesloten: dat zijn er tien meer dan verwacht. Ook duurt het sluiten van de winkels langer dan verwacht. De kosten hiervan zijn inmiddels opgelopen tot 280 tot 300 Hong Kong dollars (33 miljoen euro).

Verder verloor Esprit geld door de herstructurering van de activiteiten van het bedrijf in China. Dit kost het bedrijf tussen 2,5 en 2,7 miljard Hong Kong dollar: de verkoop in China daalde in de eerste helft van het fiscale jaar met 21,6 procent.

Ook de warme winter in Europa is een boosdoener. Hierdoor moest de keten hoge kortingen geven om van de voorraad af te komen.

In het boekjaar 2013/2014 maakte Esprit nog een bescheiden winst van 210 miljoen dollar, zo blijkt uit het jaarrapport. Het jaar daarvoor was dat nog een verlies van 4.388 miljoen Hong Kong dollar.

Esprit doet wel haar best het tij te keren: zo maakte het bedrijf onlangs bekend zich meer te willen richten op een jonge doelgroep.