TOP

Energiebesparing door zuinige winkelpui

De Nationale Winkelraad van MKB Nederland en het Energiecentrum gaan samen een landelijke proef doen om energie te besparen rond winkelpuien. Dat meldde Jacques van Trijp van het Energiecentrum dinsdag in het Nederlands Dagblad.

Nederlandse winkeliers verspillen bij elkaar honderden miljoenen euro’s aan energie door open winkelpuien, aldus het Nederlands Dagblad. Volgens Van Trijp kan er veel meer bespaard worden, als er goed gekeken wordt naar het concept van een winkel. “Als voorbeeld neem ik altijd de Free Record Shop,” vertelt Van Trijp. “Het concept daarvan gaat uit van laagdrempeligheid en daarom is de pui helemaal open. De aanbiedingen liggen bijna op straat, de winkelketen wil passanten verleiden tot impulsaankopen.”

Er zijn ook winkels die liever geen open pui hebben. “Opticiens hebben de deur graag dicht. Wie binnenkomt wordt netjes ontvangen en als het ware ingekapseld. Er zijn verschillen tussen winkelsoorten. Je kunt niet zeggen: doe allemaal je pui maar dicht.”

Bij de proef van het Energiecentrum en de Nationale Winkelraad zal worden gekeken naar het concept van afzonderlijke winkels. “We gaan per winkel bekijken wat we kunnen optimaliseren op het gebied van energiebesparing,” licht Van Trijp toe.