TOP

Eerste hulp bij spookfacturen

In Textilia 9, 2011 lees je hoe je spookfacturen herkent en over de nieuwste trend: hoe zogenaamde internetbedrijvengidsen proberen je te verleiden om in te gaan op 'verlenging'of 'controle van gegevens'.

Vaak wordt gesuggereerd dat het om een eenmalig bedrag voor een jaar gaat, maar in de kleine lettertjes van een fax of mail die volgt op een telefoongesprek of e-mail blijkt al snel dat het gaat om een contract voor twee tot drie jaar waarbij je het genoemde bedrag per maand moet betalen.

Fraudeurs zijn gehaaid
Wie protesteert, krijgt snel een schimmig en brutaal ‘incassobureau’ op zijn dak. De valkuil is dat het juridisch rechtmatige producten zijn. De fraudeurs weten precies hoe het werkt.” Het slachtoffer betaalt uiteindelijk voor een niet bestaande of nutteloze dienst tegenover belachelijke bedragen waar onder valse voorwendselen een handtekening voor ontfutseld is. Fleur van Eck, managing director bij Safecin, het Steunpunt Acquisitiefraude (Saf), noemt de internetbedrijvengidsen als nieuwe vorm van acquisitiefraude. Ze verwijst naar een recente uitzending van ‘Opgelicht.nl’ (van 4 januari, zie www.opgelicht.nl/uitzending): “Je ziet hierin precies hoe het acquisitiebedrijf te werk gaat, maar hoort ook het ervaringsverhaal van een ondernemer zelf.”

Annuleer snel
Acquisitiefraude is vaak moeilijk te bewijzen, dus het terugkrijgen van je geld is lastig. Toch kun je wel degelijk zelf stappen ondernemen. Kijk in de algemene voorwaarden. Hierin staat vaak ook de termijn waarbinnen je een overeenkomst kunt annuleren. Op het aangeboden document voor handtekening – oftewel de offerte waar je later aan wordt gehouden als die getekend retour gaat – staat trouwens ook vaak dat je de overeenkomst nog kunt annuleren. Stuur een brief waarin je schrijft dat het product niet aan je verwachtingen voldoet. Op de site van de Kamer van Koophandel (www.kvk.nl, klik op veilig ondernemen) vind je een voorbeeldbrief. Een andere oplossing kan zijn dat je bij het bedrijf aangeeft dat de fax of brief is ondertekend door een medewerker van je bedrijf die hiervoor niet bevoegd was.

Of schakel juridische hulp in
Uiteraard bestaat er altijd nog de mogelijkheid om juridische bijstand in te schakelen, bijvoorbeeld via Saf (€98,- per jaar), een advocaat of je rechtsbijstandsverzekering. Ook hiervoor kun je naar www.fraudemeldpunt.nl. Let hierbij wel op dat de meeste overeenkomsten gaan om een bedrag dat te laag is om een advocaat voor in te schakelen. Benut daarom eerst alle mogelijkheden via Saf of www.kvk.nl. Sinds 25 februari kunnen consumenten en kleine ondernemers ook met al hun vragen terecht bij www.fraudehelpdesk.nl, een site die gefinancierd wordt door het ministerie van Veiligheid en Justitie. Hier komen allerlei soorten fraude aan bod, waaronder acquisitiefraude. Tot slot nog een tip: op de site van www.fraudemeldpunt.nl staan ook diverse filmpjes over dit onderwerp. Van het ontstaan, ervaringen van ondernemers tot de aanpak ervan.

8000 meldingen in 2010
Er kwamen bij Fraudemeldpunt.nl vorig jaar zo’n 8000 meldingen binnen over acquisitiefraude. Fleur van Eck van het Steunpunt Acquisitiefraude: “En dit is nog maar het topje van de ijsberg, want veel mensen hebben niet eens door dat ze spooknota’s betalen. Naar schatting verdwijnt er per jaar zo’n €400 miljoen in de zakken van de fraudeurs.”