TOP

Een echte ‘Boss’ betaalt een leefbaar loon

“Een echte baas betaalt een leefbaar loon,” verklaart Clean Clothes Campaign over de productieomstandigheden bij Hugo Boss. Het Duitse mannenmodemerk ligt zwaar onder vuur.

Clean Clothes Campaign is de strijd aan gegaan met mannenmodemerk Hugo Boss over de productieomstandigheden in Turkije en Kroatië. De organisatie zegt dat meeste werknemers in deze landen onder de armoedegrens leven. Daarnaast krijgen werknemers in de fabrieken ook vaak te maken met bedreigingen, seksuele intimidatie en gebrek aan regelgeving rondom overwerken. Clean Clothes Campaign roept daarom mensen op om via SumOfUs een petitie te tekenen, want “een echte baas betaalt een leefbaar loon”.

Onder armoedegrens

Bij een Turkse fabriek van Hugo Boss verdienen werknemers gemiddeld maar 326 euro per maand, inclusief overuren en bonussen. Dat terwijl het minimumloon 890 euro is en de armoedegrens op 401 euro ligt. Werknemers die zich bij een bond aansloten, werden ontslagen.

Leefbaar loon

De helft van de kleding van Hugo Boss wordt in Europa gemaakt. Uit onderzoek van Clean Clothes Campaign blijkt er een enorme kloof te zitten tussen de lonen van de arbeiders in de fabrieken van het Duitse kledingmerk en een leefbaar loon. “Ik heb respect voor het bedrijf, ik heb respect voor mijn werk, maar waarom hebben ze dan geen respect voor mij?” zegt een Turkse Hugo Boss werknemer. “Hugo Boss handelt onverantwoord.”