TOP

Een barre winter: tijd voor snowboots

Snowboots, schaatsen, schaatshelmen, sjaals, handschoenen, thermo-ondergoed. Producten die ons warm houden of bijdragen aan de sneeuw- en ijspret vliegen op dit moment de winkels uit. We kunnen er namelijk niet langer meer omheen: het is winter.

De winter begon vroeg dit jaar, maar bij wintersportspecialist Klein Oostenrijk in Bilthoven is men er helemaal klaar voor. Veel klanten waren er dit jaar al vroeg bij om al voordat het echt koud werd hun slag te slaan.

“Sjaals, warmtekussentjes, thermisch ondergoed, moonboots, mutsen, jassen. Alles verkoopt goed. En zelfs de oorwarmer is weer helemaal terug”, vertelt mede-eigenaar Marieke Schleedorn. “We hebben ook al veel schaatsen verkocht, van Viking tot dubbele glij-ijzers en alles daar tussenin. Ook verkopen we veel jassen van merken als Burton, Poivre Blanc en Ripzone en ook de accessoires van Barts doen het goed.”

Bang om nee te moeten verkopen is Marieke Schleedorn voorlopig niet. Klein Oostenrijk is goed voorbereid op een lange, koude winter. “We zijn er helemaal klaar voor. In januari komen er weer nieuwe moonboots binnen en we gaan morgen weer nieuwe schaatsen halen. Wij komen de winter wel door.”

 

Intersport

Bij Intersport Utrecht City is het door het winterse weer van de laatste tijd op dit moment aanzienlijk drukker dan normaal. “Handschoenen, mutsen, themo-ondergoed, snowboots”, somt verkoper Kim Kunstman op. “Deze artikelen worden op dit moment veel verkocht. Vooral het themo-ondergoed van Craft doet het heel goed. We verkopen het aan sporters die ook met dit weer buiten willen blijven sporten, maar ook aan bouwvakkers en aan mensen die gewoon wat kouwelijk zijn.”

De accessoires van Barts zijn op dit moment populair en ook de snowboots van de merken Olang, O’Neill en Hi-Tec zijn gewild bij klanten van Intersport Utrecht City. De snowboots kwamen dit jaar eerder binnen dan vorig jaar en met de vroege sneeuwval kwam dat goed uit. “We hebben gelukkig dus geen nee hoeven te verkopen”, vertelt Kim Kunstman. “De snowboots voor kinderen gaan het hardst. Enkele maten zijn op dit moment uitverkocht, maar we zijn nu aan het aanvullen. We krijgen elke week wel wat binnen.”

 

Olang

Bij importeur Antar Shoe is men blij met de vroege sneeuwval dit jaar. De snowboots van Olang zijn amper aan te slepen. Maar al voordat de eerste vlokken vielen, wist eigenaar Marco Jorna dat het een goede winter zou worden voor het Italiaanse merk.

“Afgelopen maand hadden we 65.000 bezoekers op de Olang-website, dat is echt heel erg veel meer dan vorig jaar. En toen het eenmaal ging sneeuwen, ging het helemaal los. De afgelopen jaren hebben we hard gewerkt aan de naamsbekendheid van Olang en nu komen alle puzzelstukjes bij elkaar. Het is vroeg in het jaar gaan sneeuwen en de verkoop is deze winter echt gigagoed. We hebben prachtige doorverkoopcijfers.”

Om aan de enorme vraag te voldoen, wordt in de fabriek in het Italiaanse Volpago del Montello op dit moment met man en macht gewerkt. “We waren uitverkocht, maar er wordt volop geproduceerd en we krijgen wekelijks een nieuwe zending binnen”, vertelt Marco Jorna. Detaillisten die extra snowboots willen inkopen, moeten echter snel beslissen. “Wat we op dit moment kunnen aanbieden, kan over een uur alweer weg zijn.”

 

Aangezien de winter nog maar net is begonnen, zal het winterse weer ongetwijfeld nog even aanhouden de komende maanden. Veel weermannen en -vrouwen voorspelden de laatste tijd al dat ons een barre winter te wachten staat. Voor veel mensen mag dit misschien reden tot klagen zijn, maar voor de sportdetaillist is dit juist goed nieuws. “Voor winkels is dit super”, zegt Marco Jorna. “We zijn met z’n allen gebaat bij een goed winterseizoen.”

Bij Klein Oostenrijk wordt een strenge winter met enthousiasme verwelkomd. “De winter is dit jaar vroeg begonnen. Dat betekent voor ons hard werken, maar het is vooral heel gezellig”, zegt Marieke Schleedorn. “Normaal gesproken zijn er veel wintersporters onder onze klanten, maar het is ook leuk om nu mensen in Nederland te kunnen bedienen.”