TOP

Economie krimpt 0,6 procent in vierde kwartaal 2008

Volgens de voorlopige raming van het CBS is de Nederlandse economie in het vierde kwartaal van 2008 met 0,6 procent gekrompen ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Dit is de eerste krimp van de Nederlandse economie in meer dan vijf jaar. De teruggang komt vooral door een sterke daling van de export van het Nederlands product. Ook de investeringen krompen licht. De consumptie liet een bescheiden en iets langzamere groei zien. De werkgelegenheid groeide echter met bijna 100 duizend banen nauwelijks minder dan in het derde kwartaal.

Vergeleken met het derde kwartaal kromp de Nederlandse economie in het vierde kwartaal van 2008 met 0,9 procent. Deze kwartaal-op-kwartaalkrimp is de grootste sinds het begin van de jaren tachtig en hiermee verkeert de Nederlandse economie nu officieel in een recessie. 

Huishoudens hebben in het vierde kwartaal 0,7 procent meer besteed dan een jaar eerder. Een lichte teruggang was er bij de aanschaf van duurzame consumptiegoederen, er werden bijvoorbeeld veel minder auto’s gekocht. Ook bij de horeca waren de bestedingen flink lager.