TOP

Dylan Westerweel wint Lichting 2019


Afgelopen vrijdag werd Artez-graduate Dylan Westerweel uitgeroepen tot winnaar van de 2019-editie van Lichting.

Fotografie: Peter Stigter

Lichting 2019 vond dit jaar plaats in de Amsterdamse Nieuwe Kerk. Het mode-event is onderdeel van Amsterdam Fashion Week. Hierbij presenteren veertien afgestudeerde mode-talenten van de zeven Nederlandse mode-academies zich aan het grote publiek, én aan een internationale jury van modeprofessionals.  Het doel van Lichting is om veelbelovend talent een springplank te bieden richting een levensvatbare carrière.

Dylan Westerweel, afgestudeerd aan Artez hogeschool voor de kunsten in Arnhem, werd verkozen tot het meest veelbelovende talent van Nederland en wint hiermee de Lichting 2019 award ter waarde van 10.000 euro en de Njal+ award die de ontwerper zichtbaarheid geeft op het online modeplatform Not Just A Label.

Verleidelijk & masculien
Westerweel presenteerde een mannencollectie getiteld Jack Saul, die is geïnspireerd op de schoonheid en problematiek van de gelijknamige homoseksuele prostituee uit het Victoriaanse tijdperk. De ontwerper ziet deze schoonheid en sexualiteit als wapen en de mannelijke tegenhanger van de femme fatale. De basis van de collectie wordt gevormd door uitvergrote masculiene vormen: zogenaamde 3D muscle patchwork, ingesnoerde tailles en ingebouwde bilpartijen. Klassieke mannelijke kledingstukken zijn verbouwd en accentueren lichaamsdelen. Zachte en verleidelijke materialen zijn met de hand beschilderd of worden gecombineerd met borduursels en 3D-structuren van bloemen en anatomische harten. Het kleurenpalet is roze, magenta, wit en blauw.

Mannelijk sexiness
Het internationale panel werd dit jaar gevormd door Kim Bekker (freelance creative director voor onder andere Isabel Marant), Eva Losada (modefotograaf), Jo Simpson (curriculum leader aan de Fashion & Textiles afdeling van Britse mode-academie Central Saint Martins) en Rolien Zonneveld (editor-in-chief van i-D Netherlands). Het juryrapport over Westerweel was lovend: “[…] De collectie van Dylan was een verfrissende kijk op wat mannelijke ‘sexiness’ in 2019 betekent. Geïnspireerd door prostituees uit de Victoriaanse periode, gaf hij ons een interessante kijk op het geïdealiseerde mannelijke silhouet door ingewikkelde korsetten voor mannen te maken en te combineren met zachte en verleidelijke stoffen. Zijn borduurwerk, handgeschilderde patronen en 3D-bloemstructuren en anatomische harten tonen grote, technische vaardigheden. Zijn babyblauw, roze en magenta kleurenpalet, met de hand geverfd op roze katoen en wol zijn origineel en fris. We zijn erg enthousiast om te zien wat Dylan nu gaat doen.”

 

Lichting 2019 (1)

Lichting 2019 (2)

 

Lichting 2019 (3)

Lichting 2019 (4)

Lichting 2019 (5)