TOP

Duits textielconcern Kik heeft dubieuze oplossing voor interne fraude

Het is geen geheim dat medewerkers vaak verantwoordelijk zijn voor diefstal binnen een bedrijf. In 2008 was er in Nederland al sprake van €170 miljoen aan interne fraude. De Duitse textieldiscounter Kik probeert dit bij hun filialen te voorkomen door, legaal, informatie in te winnen over de schuldenlast van hun medewerkers.

Kik bevestigt deze informatie in verschillende Duitse media. Niet elke medewerker wordt onderworpen aan een klein onderzoek, verklaart Kik. Dat is afhankelijk van de werkzaamheden van het personeelslid.

Het uiteindelijke doel van het concern is voorkomen dat werknemers met oplopende schulden worden ingezet voor gevoelige functies, zoals kassawerk. Volgens een woordvoerder van de privacywaakhond in Noordrijn-Westfalen is het onderzoek gerechtigd, mits er een goede reden voor is, schrijft Elsevierretail.

Kik heeft 2700 filialen in zes landen en is een dochteronderneming van detailhandelsconcern Tengelmann. De totale omzet van alle Kik winkels bedraagt €1,4 miljard euro. In het verleden gingen er geruchten dat Kik een fusie- of overnamepartner zou worden voor Zeeman