TOP

Drie doden bij protesten textielarbeiders

In Cambodja zijn vrijdag 3 januari 2014 drie doden en twee gewonden gevallen na grootschalige stakingen van textielarbeiders.

De militaire politie van Cambodja heeft op de stakende textielarbeiders geschoten, omdat de demonstranten de politie met stenen, flessen en benzinebommen bekogelden. Hierdoor zijn er drie doden en twee gewonden gevallen. Daarnaast blokkeerden de demonstranten de weg. Woordvoerder van de Cambodjaanse politie: ”We kunnen niet toestaan dat ze de weg blokkeren en moeten ze uit elkaar drijven. We hebben geen andere keuze.”

Verdubbeling loon
Meer dan 350.000 textielarbeiders namen deel aan een landelijke staking, omdat ze een verdubbeling van het minimumloon eisen. De demonstranten willen een minimumloon van 116 euro per maand, terwijl de regering niet verder wil gaan dan 73 euro. De protesten duren al twee weken en verliepen relatief rustig, maar vandaag liep het uit de hand.

Weigeren hulp
Tijdens de demonstratie zou ook een ziekenhuis zijn vernield. Dit gebeurde nadat het ziekenhuispersoneel weigerde om de gewonde textielarbeiders te helpen.

Politieke onrust
In Cambodja bestaat al enige tijd politieke onrust. Premier Hun Sen regeert al 28 jaar en de oppositiepartij CNRP meent dat er met de uitslagen is geknoeid toen Hun Sen de verkiezing won. De leider van oppositiepartij heeft textielarbeiders verdubbeling van het loon beloofd als zij de herverkiezing winnen. Vooralsnog weigert Hun Sen af te treden en herverkiezingen uit te schrijven.