TOP

Dorpskledingketen verdwijnt, medewerkers ‘intens verdrietig’

Er werd nog gezocht naar een overname kandidaat, maar die is niet gevonden: de 27 winkels van kledingketen Hier Mode en Willemsen Mode gaan daarom sluiten. Tweehonderd medewerkers staan op straat. “De trouwe klant bestaat niet meer.”

Eigenaar Mechteld Schwartz heeft haar medewerkers vorige week op de hoogte gesteld. Volgens hoofd-verkoop Astrid Olde Olthuis, die de woordvoering doet, zit ze er helemaal doorheen. “We hebben echt van alles geprobeerd, maar het gaat niet meer.”

Failliet is het bedrijf niet, maar het geld om te investeren in de winkels en ‘het verbeteren van het concept’ ontbreekt. En daarom zullen de winkels ergens de komende weken sluiten. “Momenteel bekijken we hoe en wat en zijn we in gesprek met leveranciers en bekijken we hoe snel personeel ander werk kan vinden.”

Type dorpswinkel

Hier Mode en Willemsen Mode hebben onder andere winkels in Gelderland, Overijssel en Flevoland. De eerst genoemde bestaat al veertig jaar, de tweede meer dan tachtig jaar. Olde Olthuis spreekt van ‘type dorpswinkels waar jonge moeder vroeger kleding kochten voor het hele gezin’. Merken die er verkocht worden zijn onder andere Cars, Vero Moda en de eigen kledinglijn Zus van Sil, Sill & Zn, Boris en Bink en voor meisjes Saar en Suus.

Maar die moeders zijn nu ouder geworden en shoppen steeds meer online of gaan een dagje ‘funshoppen’ in de stad. De dochters van die moeders zijn van de generatie die met de smartphone winkelt en over landsgrenzen heen, zegt zij. “De trouwe klant bestaat niet meer. Dat wij moeten sluiten komt in die zin dus door de maatschappelijk ontwikkelingen.” Een eigen webshop trok niet genoeg klanten

Teleurstelling

De avond dat Schwartz haar personeel moest inlichten, omschrijft Olde Olthuis als ‘intensief verdrietig’. “Het was een verschrikkelijke avond.” Dat het Schwartz zwaar valt blijkt ook wel uit het persbericht, waarin ze schrijft: “Bij mij overheerst de teleurstelling over het stoppen van het bedrijf dat mijn ouders ruim veertig jaar geleden zijn gestart, voor Willemsen-medewerkers geldt een historie van meer dan tachtig jaar. Maar ik ben ontzettend trots op de medewerkers die een enorme betrokkenheid en loyaliteit laten zien.”

Even was er nog hoop dat met het aantrekken van de economie de winkels weer betere omzetten zouden behalen. “Maar het is niet goed gekomen.”  Overnamegesprekken liepen tot niets uit en een deel van de winkels afstoten, wilde Schwartz niet. Olde Olthof voorzichtig: “We hopen dat zich nu misschien alsnog kandidaten melden.”