TOP

Doorstart Kings of Indigo, recordaantal kaartbetalingen voor kerst, FNV wil boycot Bijenkorf

Het duurzame denimmerk Kings of Indigo maakt een doorstart en komt in Duitse handen. Op de vrijdag voor kerst werd een recordaantal kaartbetalingen gedaan aan Nederlandse winkelkassa’s. En vakbond FNV riep winkelend publiek op om niet te winkelen ketens waar wordt gestaakt, zoals De Bijenkorf. Dit en meer lees je in het nieuwsoverzicht van 27 december.

Foto: Kings of Indigo

Kings of Indigo maakt doorstart

Het duurzame denimmerk Kings of Indigo maakt een doorstart. Het merk is gekocht door de Duitse ondernemers Kathrin en Sebastian Proft, die eigenaar zijn van de winkelketen Dollinger en de duurzame merken Feli & Hans en Stapf. Dat meldt Fashion United. Duitsland is de grootste markt van Kings of Indigo op dit moment. Oprichter Tony Tonnaer verlaat het merk. Mariska Stolwijk, voorheen verantwoordelijk voor productontwikkeling, wordt general manager van het merk in Nederland. Sebastian Proft wordt verantwoordelijk voor de financiën en de sales van Kings of Indigo. Het volledige team van Kings of Indigo kreeg met de overname een nieuw contract aangeboden, maar sommige medewerkers besloten na het faillissement zelf te vertrekken. Alle activiteiten van het merk worden weer opgestart en het merk is aanwezig op de beurzen Modefabriek, Seek en Neonyt.

Recordaantal kaartbetalingen vrijdag voor kerst

Op vrijdag 23 december is voor eerst sinds het begin van de coronapandemie een nieuw dagrecord voor kaartbetalingen aan Nederlandse winkelkassa’s gevestigd, met een geschatte 22,2 miljoen transacties, voor ruwweg €740 miljoen. Dat meldt Betaalvereniging Nederland. In eerdere jaren viel het dagrecord altijd op de laatste zaterdag vóór Kerstmis. Dit jaar waren er op zaterdag juist iets minder kaartbetalingen dan op vrijdag. Zaterdag 24 december werden 21,8 miljoen kaartbetalingen in fysieke winkels geteld, voor ongeveer €652 miljoen. Op zondag 25 december is in fysieke winkels ongeveer 20% vaker afgerekend met een betaalpas dan op eerste Kerstdag in 2019. Op tweede Kerstdag was dat 15% vaker dan in het laatste jaar vóór corona.

In vergelijking met een normale zondag en maandag lag het aantal betalingen aan de kassa met pinpassen en creditkaarten nog altijd zo’n 50% lager. In de hele week tot en met zondag 25 december werd in kledingwinkels 35% vaker elektronisch afgerekend dan normaal. Gerekend over de hele week tot en met tweede Kerstdag werd online 75% vaker afgerekend, voor een totaalbedrag dat naar schatting 85% hoger ligt dan in dezelfde dagen van 2019.

FNV roept op tot boycot winkels

De grootste vakbond van Nederland, FNV, riep winkelend publiek afgelopen weekend op om niet te winkelen bij de Bijenkorf als daar door het personeel actie wordt gevoerd voor een hoger loon. Dat meldde NOS. Ook bij Etos, Kruidvat en Holland & Barrett roept de vakbond op om niet te kopen als er wordt gestaakt. De vakbond eist volledige compensatie van de inflatie en vraagt om ruim 14 procent meer loon.

Mac opent nieuwe showroom in Amsterdam

Het Duitse broekenmerk Mac Jeans opent per 1 januari 2023 een nieuwe showroom voor de vrouwencollectie in het World Fashion Center in Amsterdam. Van daaruit zal de nieuwe agent Focus Fashion Group Mac Jeans in het vrouwenmodesegment vertegenwoordigen voor Nederland. Achter de Focus Fashion Group zitten Lydia van Egmond en Menno van Gelder. Lydia van Egmond was hiervoor Country Manager Benelux voor Mac. Menno van Gelder is tevens eigenaar van agentuur Focus Brands. Samen met van Egmond en van Gelder wordt Mac verder uitgebouwd in Nederland.