TOP

Dolce & Gabbana veroordeeld tot 18 maanden cel

Domenico Dolce en Stefano Gabbana zijn 30 april schuldig bevonden aan belastingontduiking. De Italiaanse modeonderwerpers zijn veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van achttien maanden.

Op woensdag 30 april heeft het Italiaanse Hooggerechtshof de Italiaanse modeontwerpers Dolce en Gabbana veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van achttien maanden. Het duo is schuldig bevonden aan belastingontduiking. Domenico Dolce en Stefano Gabbana zouden via een holding in Luxemburg 1 miljard euro aan de belasting hebben onttrokken.

Hoe het begon

Wegens ‘geraffineerde belastingfraude’ eiste het Italiaanse Openbaar Ministerie eerder tweeënhalf jaar cel tegen het ontwerpersduo. In eerste aanleg werden Dolce en Gabbana echter veroordeeld voor ‘slechts’ een voorwaardelijke celstraf van één jaar en acht maanden. Volgens de rechtbank in Milaan verkochten de ontwerpers hun merk in 2004 aan een bedrijf in Luxemburg dat ze zelf hadden opgericht, waardoor de Italiaanse belastingdienst 1 miljard euro misliep. In april 2013 kregen Dolce en Gabbana voor de ontduiking al een boete van 343 miljoen euro van de Belastingdienst.  

Hoger beroep

Het duo ging direct in hoger beroep. Ook het Hooggerechtshof acht de ontwerpers echter schuldig aan belastingontduiking. Wel is de straf verlaagd naar achttien maanden voorwaardelijk. Ook de accountant van het duo is veroordeeld. Dolce en Gabbana zijn nog steeds niet tevreden en hebben aangegeven in cassatie te gaan. De ontwerpers hebben de aanklacht altijd ontkend.

Wanneer de zaak opnieuw voorkomt is nog niet bekend.