TOP

DNB: maak haast met IBAN!

Ben jij al overgeschakeld naar het nieuwe, internationale betalingssysteem IBAN? De Nederlandsche Bank waarschuwt dat dit bij 15 procent van de MKB-ers nog niet het geval is. De deadline is eind 2013.

De overschakeling naar IBAN is een flinke klus op het gebied van administratie, systemen of software,  Maar middelgrote bedrijven moeten zich niet verkijken op de tijd die nog resteert tot de deadline om filevorming te voorkomen, zo meldde De Nederlandsche Bank dinsdag.

Filevorming
Zonder maatregelen is er straks geen betalingsverkeer meer mogelijk. De huidige rekeningnummers en betaalmiddelen zijn namelijk na 1 februari 2014 niet meer te gebruiken. Europa is op weg naar een gezamenlijke betaalmarkt, SEPA (Single Euro Payments Area), waar straks overal op dezelfde manier wordt betaald. Rekeningnummers, overschrijvingen en incasso’s zijn dan zowel voor binnenlandse als grensoverschrijdende eurobetalingen te gebruiken. Het is dus belangrijk dat bedrijven, overheden, verenigingen en alle andere organisaties tijdig actie ondernemen om op tijd gereed te zijn voor deze overgang.

IBAN Impact-Check
De impact van de aanpassingen verschilt per organisatie: de benodigde tijd kan variëren van enkele maanden tot maar liefst anderhalf jaar. Wie snel inzicht wil krijgen in de situatie en wil weten hoeveel werk en tijd het kost om om te schakelen, kan de IBAN Impact-Check doen.