TOP

Dit zijn de genomineerden voor de Sustainable Leather Awards

De genomineerden van de Sustainable Leather Awards zijn bekend gemaakt. De award is in het leven geroepen om duurzame initiatieven te belonen.

De meest veelbelovende Nederlandse initiatieven in duurzaam leer zijn MYUZE, O My Bag en Stahl. Zij maken kans op de Sustainable Leather Award, die voor het eerst dit jaar wordt weggegeven door Hivos/Stop Kinderarbeid, Slem, Shoestainable, VGS en MVO Nederland. De prijs wordt op 1 oktober 2015 uitgereikt tijdens het evenement ‘Grensverleggers in de leersector’ in Utrecht.

MYUZE

Madelon Spijker is de eerste in Nederland die tassen op de markt brengt van plantaardig gelooid leer dat afkomstig is van volledig biologische veehouderijen. Op iedere MYUZE-tas staat een code waarmee herleid kan worden van welke koe het leer komt.

O My Bag

Onder de naam O My Bag maakt Paulien Wesselink tassen van ecologisch gelooid leer. Dit betekent dat er geen schadelijke chemicaliën zijn gebruikt bij het looien en dat de arbeiders in de looierij onder goede omstandigheden werken.

Stahl

Stahl levert looichemicaliën, verf en coatings aan looierijen over de hele wereld. Met de nieuwe formule EasyWhite Tan kunnen looierijen leer looien zonder gebruik te maken van chroom en aldehyde. Daarnaast is er ook minder zout, water en energie nodig.

Jury

Nicole van Enter van Slem, een innovatie- en opleidingscentrum voor footwear, leidt de jury van de Sustainable Leather Award. Verder zullen sustainable fashion-expert Marieke Eyskoot, internationaal leerexpert Ralph Arbeid, directeur van Sympany Marc Vooges en social investment-expert Vincent Bogaart bepalen wie de Sustainable Leather Award in handen krijgt.

Sustainable Leather Award

De award voor duurzame leerproducenten is in het leven geroepen door Hivos/Stop Kinderarbeid, Slem, Shoestainable, VGS en MVO Nederland om duurzame leerinnovaties te belonen. De ondernemer met het beste idee voor duurzaam leer krijgt 5000 euro en een lidmaatschap van het leernetwerk van MVO Nederland. Vijftien merken hadden zich aangemeld voor de award.