TOP

Detailhandel Nederland wil beter winkelklimaat

De overkoepelende organisatie Detailhandel Nederland (DN) wil dat de politiek gaat samenwerken met winkeliers. Hier gaat DN zich voor inzetten met het oog op de komende verkiezingen.

Volgens Detailhandel Nederland kunnen de winkeliers ‘grote stappen maken’ wanneer de overheid erin slaagt betere randvoorwaarden te creëren voor ondernemers in de detailhandel. De organisatie heeft alle politieke partijen daarom in een brief gevraagd verschillende speerpunten mee te nemen bij het schrijven van hun verkiezingsprogramma.

De detailhandel is belangrijk voor Nederland, vindt de organisatie. Deze sector zorgt voor een jaarlijkse omzet van €80 miljard en biedt werk aan meer dan 75.000 mensen. Volgens DN is het daarom essentieel dat politieke partijen hier meer aandacht aan besteden.

DN wil met de volgende speerpunten de politiek vragen om meer rekening te houden met de winkelier in hun verkiezingsprogramma.

Koopzondagen lokaal beslissen
Gemeenten moeten samen met winkeliers kunnen bepalen hoeveel koopzondagen er zijn. De toerismebepaling moet worden geschrapt, omdat deze volgens DN niets met toerisme te maken heeft. Wanneer een gemeente besluit om koopzondagen toe te staan, moet rechtsongelijkheid zoveel mogelijk voorkomen worden.


Huurbescherming voor winkeliers bij renovatie
DN pleit voor een eenvoudige wetswijziging waardoor de verhuurder van een pand niet zomaar het huurcontract kan beëindigen. Nu kan een winkelier nog gemakkelijk uit een pand gezet worden, zonder schadevergoeding of alternatief.

Harder straffen van geweld tegen winkeliers en personeel
Overvallen, agressie en andere vormen van criminaliteit tegen winkeliers en medewerkers moeten harder worden aangepakt. Dit moet potentiële overvallers afschrikken en moet ervoor zorgen dat de veiligheid toeneemt.

Kleine baantjes
De ‘kleine baantjes-regeling’ moet een permanent karakter krijgen. Nu is deze al van kracht, maar volgens DN is deze te beperkt. Door het permanente karakter wil de organisatie het voor jongeren aantrekkelijker maken om te gaan werken in een winkel.

1 en 2 eurocent munten afschaffen
De 1 en 2 eurocent munten blijven een grote kostenpost voor winkeliers en zouden daarom afgeschaft worden. Contante betalingen moeten consequent afgerond worden en het betalingsverkeer zou efficiënter moeten worden.

Volledig harmoniseren consumentenrecht
De Europese Commissie wil het consumentenrecht herzien. Er moet één set van regels komen in Europa. Hierdoor moet het gemakkelijker worden om producten aan te bieden en te verkopen in zowel binnen- en buitenland. DN wil dat dit voorstel gesteund wordt omdat het volgens de organisatie belangrijk is om één gelijk speelveld te creëren.

Lees hier meer over de zes verschillende speerpunten.

Welke speerpunten vind jij belangrijk? Of vind je dat de politiek zich niet met winkeliers moet bemoeien? Laat het weten via onze poll of laat hieronder je reactie achter