TOP

Detailhandel lobbyt tegen BTW-verhoging

De detailhandel is een intensieve lobby gestart om de aangekondigde BTW-verhoging uitgesteld te krijgen. Het doel is zelfs om het totale plan van tafel te krijgen.

Volgens het lenteakkoord van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie gaat het hoge btw-tarief per 1 oktober omhoog van 19 naar 21 procent. Zowel CBW-Mitex, MKB Nederland en Detailhandel Nederland gaan er alles aan doen om deze verhoging ongedaan te maken of uitgesteld te krijgen. Ook leveranciersorganisatie Modint steunt dit pleidooi.

 

Het einde
De aangekondigde btw-verhoging maakt volgens CBW-Mitex dat alle voorraden van winkeliers meteen 2% minder waard zijn, omdat de eindprijzen in de mode niet midden in het verkoopseizoen kunnen worden verhoogd. Volgens de organisaties kan dit het einde betekenen voor misschien wel meer dan 500 ondernemers, die het nu al moeilijk hebben.

Killing
Daar komt bij dat de verhoging juist in het laatste kwartaal valt, traditioneel de beste maanden voor de detailhandel. “Nu moeten de winkels in augustus en september nog voller gehangen worden en wordt na 1 oktober minder verkocht. Dat is niet alleen killing voor retailers, maar ook voor leveranciers die hun productie en logistiek zien vastlopen”,  pleit Modint-directeur Han Bekke.

Brief
Detailhandel Nederland heeft gisteren een brief naar alle politieke fracties gestuurd, waarin zij oproept de hogere btw pas per 1 januari 2013 in te voeren. Bij het inkopen van de lentecollectie kan dan namelijk rekening worden gehouden met het nieuwe tarief. Ook levert het volgens de partijen extra administratieve rompslomp om in één jaar met twee verschillende btw-tarieven te rekenen.

Staatskas
Volgens de ondernemersorganisaties zal uitstel voor de staatskas weinig uitmaken. Wanneer de btw per 1 januari 2013 wordt verhoogd, zullen consumenten in de maanden daarvoor juist flink gaan kopen, waardoor de btw-opbrengst in die maanden per saldo alsnog zal toenemen.

Luister hier naar Jan Meerman van CBW-Mitex op Radio 1 (minuut 17)

Denk jij ook dat uitstel van de btw-verhoging het verschil maakt?