TOP

De tien gekste internationals

Met het WK in aantocht heerst bij de spelers van de nationale teams op dit moment vooral discipline, maar er zijn talloze voorbeelden van succesvolle voetballers die ze niet helemaal op een rijtje hadden. Losse handjes, drugs- en alcoholgebruik en talloze vormen van bizar gedrag leverden tien voetballers een plek op in de 'Top 10 van gekste voetballers' die de Vlaamse nieuwssite HLN.BE samenstelde.

1. Paul Gascoigne (middenvelder bij Newcastle en Tottenham, 57 interlands)

Plassen op een slapende ploeggenoot. Journalisten begroeten met een flinke scheet. Paul Gascoigne viel niet alleen op door zijn acties op het voetbalveld, maar vooral ook daarbuiten. De alcoholverslaving van Gascoigne liep helemaal uit de hand na het EK van 1996 met als dieptepunt een zelfmoordpoging in het bad van een Londens hotel in 2008.

 

2. Eric Cantona (spits bij Marseille en Manchester United, 45 interlands)

Het opvliegende karakter van Eric Cantona brengt hem op een tweede plaats in de top 10. Een van de vele dieptepunten was de karatetrap die hij uitdeelde aan een Crystal Palace-fan, een actie waarvoor hij negen maanden werd geschorst. Na zijn carrière ging Cantona aan de slag als fotograaf, kunstenaar, acteur en toneelspeler. Zijn rol in de film ‘Looking for Eric’, waarin hij zichzelf speelt, leidde tot goede recensies.

 

3. Roy Keane (middenvelder bij Nottingham en Manchester United, 66 interlands)

Roy Keane heeft zich zowel bij zijn tegenstanders als bij zijn eigen ploeggenoten weinig populair gemaakt. ‘The Mean Machine’ biechtte in zijn biografie in 2001 op dat hij de knie van Alf Inge Haaland met opzet in gruzelementen had geschopt. In het Ierse nationale elftal boterde het niet met coach en medespelers en als coach bij Sunderland werd hij ontslagen omdat de spelers doodsbang waren voor hun uitbarstingen.

 

4. René Higuita (doelman bij Atletico Nacional en Real Valladolid, 69 interlands)

De bijnaam ‘El Loco’ kreeg René Higuita niet voor niets. De Columbiaanse doelman viel op door regelmatig de aanval op te zoeken al kwam hem dat op het WK van 1990 duur te staan. Hij verloor de bal aan Kameroener Roger Milla, een blunder die zijn team de kwartfinale kostte. Ook buiten het veld viel hij op, al was dat vooral in negatieve zin. Hij zat zeven maanden in de gevangenis voor zijn aandeel in een ontvoering, werd hij opgepakt voor het bezit van cocaïne en onderging tijdens een realityshow op tv plastische chirurgie.

 

5. Faustino Asprilla (spits bij Parma en Newcastle, 57 interlands)

Door tijdens een training bij Universidad de Chile met een pistool te zwaaien en twee schoten te lossen, joeg Faustino Asprilla zijn ploeggenoten de stuipen op het lijf. Ook toen bleek dat het een speelgoedpistool betrof, konden zij er nog niet om lachen. De Colombiaanse spits misdroeg zich ook tijdens de wedstrijden regelmatig en werd twee keer opgepakt voor wapendelicten. Tegenwoordig deelt de playboy zijn leven met model Lina Cardona en schittert hij in realityshows.

 

6. Vinnie Jones (middenvelder bij Wimbledon en Chelsea, 9 interlands)

Vinnie Jones, ook bekend als ‘The Axe’, was berucht om zijn keiharde overtredingen. Hij schaamde zich daar blijkbaar niet voor, want in 1992 bracht hij een video vol schokkende overtredingen uit met de naam ‘Soccer’s Hard Men’. Hij bleek ook buiten het veld geen lieve jongen te zijn toen hij in 1996 een stuk uit de neus van een journalist beet. Tegenwoordig is Vinnie Jones acteur en daarmee heeft hij veel succes.

 

7. Lars Elstrup (spits bij Feyenoord en Odense, 34 interlands)

In 1992 werd Lars Elstrup met het Deens nationaal elftal Europees kampioen. Een jaar later sloot hij zich zes jaar lang aan bij de boeddhistische Solens Hjerte (Hart van de zon). In 1999 werd hij gearresteerd omdat hij poedelnaakt met zijn penis tegen een kind aanschuurde en twee jaar later presteerde hij het om een boodschap achter te laten op Trafalgar Square in Londen. Hij leidt op dit moment een teruggetrokken bestaan op het eiland Deense Funen.

 

8. Edmundo (spits bij Vasco da Gama en Fiorentina, 39 interlands)

Edmundo dankte zijn bijnaam ‘Het Beest’ aan zijn smerige overtredingen op het voetbalveld maar als de wedstrijd was afgelopen, was zijn gedrag niet veel beter. In 1995 veroorzaakte hij een auto-ongeluk waarbij drie doden vielen. Vier jaar later kreeg hij het met dierenrechtenorganisaties aan de stok toen hij een circus liet opdraven voor de eerste verjaardag van zijn zoon en de chimpansee dronken had gevoerd met bier en whisky.

 

9. Stig Töfting (middenvelder bij Hamburg en Bolton, 41 interlands)

Wellicht dat de problemen van Stig Töfting zijn terug te voeren op zijn jeugd. Als kind vond hij de ontzielde lichamen van zijn ouders, nadat zijn vader eerst zijn moeder had doodgeschoten en daarna zichzelf. De Deense middenvelder kreeg het ooit aan de stok met een restauranthouder en een kok en gaat ook tegenwoordig een vechtpartij niet uit de weg. Gelukkig doet hij dat op dit moment in het Deense tv-programma Boxing with the Stars.

10. Glenn Helder (spits bij Vitesse en Arsenal, 4 interlands)

Glenn Helder speelde tussen 1995 en 1998 aan de zijde van Dennis Bergkamp bij Arsenal, maar verloor zich in de wereld van glitter en glamour. Hij raakte door een gokverslaving diep in de schulden en deed in 1999 een zelfmoordpoging. Ook werd hij opgepakt omdat hij zijn ex-vriendin zou hebben lastig gevallen en zat hij in 2008 een gevangenisstraf uit voor bedreiging, mishandeling en vuurwapenbezit. Uit onderzoek bleek dat Helder lijdt aan een narcistische persoonlijkheidsstoornis met Borderline-trekken, al is hij het daarmee zelf niet eens. Tegenwoordig is Glenn Helder de vaste drummer in het Amsterdamse feestcafé Bubbles.