TOP

De Nationale Kledingbank wil 1 miljoen Nederlanders kleden

Maandag is de Nationale Kledingbank gelanceerd in het Limburgse Maasbracht, een landelijk initiatief om bestaande kledingbanken te professionaliseren.

“Van de kennis die wij in de afgelopen vijf jaar hebben opgedaan, en de hoge kwaliteitsstandaarden waar we mee werken, kunnen andere kledingbanken nu gaan profiteren” aldus Ron Verhees, directeur van Kledingbank Limburg en De Nationale Kledingbank. Verhees wil met de professioneel georganiseerde Kledingbank Limburg een voorbeeld moet zijn voor andere initiatieven in de rest van het land.

Van Deursen Group
“Dankzij onze samenwerking met Van Deursen Group (Shoeby en Lake Side) komt onze droom nu uit; een landelijke organisatie van kledingbanken.” John van Deurzen, directeur van Van Deursen Group, zocht naar mogelijkheden om een goede bestemming te vinden voor zijn overtollige voorraden. Hij vond in Kledingbank Limburg een baanbrekend initiatief dat bovendien door de hulp van zijn bedrijf landelijk kan worden uitgerold.

“Dat onze kleding uiteindelijk een hele goede bestemming vindt is één ding. Maar dat we met de kennis uit Limburg en onze hulp bij bijvoorbeeld organisatie en logistiek een mooie beweging in gang kunnen zetten, is waar het eigenlijk om draait. Wij helpen, andere bedrijven kunnen helpen, en wij zullen ook particulieren aansporen om te gaan helpen. Hoe meer mensen zich weer zelfverzekerd voelen, hoe sneller ze weer een bijdrage leveren aan de maatschappij, hoe beter dat is voor ons allemaal. Het komt uiteindelijk onze economie ten goede.  Ik geloof dat dit de manier is om het tij te keren en een vicieuze cirkel te doorbreken” aldus John van Deursen in een persverklaring

Met kleding of baan zelfverzekerd de maatschappij in
Volgens het CPB leven in Nederland ruim een miljoen mensen op of onder de armoedegrens. Naar schatting wordt met de huidige kledingbanken ongeveer 10% van de mensen bereikt. Vanzelfsprekend is het de bedoeling dat dit percentage omhoog gaat dankzij De Nationale Kledingbank.

“Wij vinden het belangrijk dat we geen doorgeefluik zijn van afgedankte kleding, maar een organisatie die investeert in mensen die dit nodig hebben” aldus Verhees. De Nationale Kledingbank stelt onder andere gloednieuwe kleding ter beschikking en alleen tweedehands kleding van goede kwaliteit. Kleding van minder goede kwaliteit gaan naar het buitenland en kledingstukken die van te slechte kwaliteit worden gerecycled. Van de opbrengst wordt vervolgens nieuw ondergoed gekocht.
Naast het verstrekken van kleding worden op dit moment herintreders voor re-integratie en activering geplaatst bij de Kledingbank Limburg. Dit zijn vaak mensen met een grotere afstand tot de reguliere arbeidsmarkt.