TOP

De 10 beste modemusea van de wereld

De belangrijkste tassen van de wereld kun je zien in Amsterdam. Waar op de wereld vind je andere belangrijke mode items achter de vitrine? Een overzicht van de tien beste modemusea ter wereld.

Het Amsterdamse tassenmuseum ‘Hendrikje’ is  door reiswebsite Fodor’s Travel opgenomen in de top tien van de beste modemusea ter wereld. Het zou de ‘belangrijkste tassen in de wereld’ hebben. Welke musea er nog meer in de top tien staan? Textilia zet het voor je op een rijtje.

New York: New Constume Institute at the Met

In dit museum in New York City zijn meer dan 35.000 kostuums en accessoires verzameld, variërend  vanaf 15e eeuw tot nu. De best bezochte tentoonstelling bevatte stukken uit de modeshow van Alexander McQueen in 2011. Het museum organiseert jaarlijks een gala, waar beroemdheden en ontwerpers op af komen.

Florence: Museo Salvatore Ferragomo

Een echte must-see voor schoenenliefhebbers. Het zit gevestigd in het van oorsprong 13e eeuwse gebouw ´Palazzo Spini Feroni´ in Florence. In het museum vind je schoenen die ontworpen zijn door Ferragomo, voor onder andere Marilyn Monroe, Audrey Hepburn en Greta Garbo.

Chili: Museo de la Moda
Het Museo de la Moda in Chili richt zich oorspronkelijk op de kleding van uit de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw. Daarnaast wordt er sportieve kleding uit verschillende eeuwen en continenten tentoongesteld. Tip van het huis: mis tijdens je bezoekje niet dé wereldberoemde rode jurk van Marilyn Monroe en de militaire jas van John Lennon.

Parijs: Pallais Galliera, Musee de la Moda

In dit museum in Parijs worden ongeveer 100.000 kostuums geshowd. Houd je naast mode ook van architectuur? Dan moet je zeker een kijkje nemen in dit gebouw. Maar let op: controleer voor je bezoek de agenda, want het museum is alleen geopend voor speciale tentoonstellingen.

Milaan: Pallazo Morando

Dit chique museum vind je in Milaan. Het gebouw dateert uit de Renaissance en er woonden van oorsprong adellijke mensen in. In 1945 schonk een gravin dit gebouw aan de stad. In het gebouw zijn antieke stukken te zien.

Londen: Victoria & Albert Museum

Dit museum in Londen bevat verschillende collecties en toegepaste kunst van over de hele wereld. Vind je het museum te groot? Neem dan een uur durende rondleiding om de highlights van het museum te zien.

Antwerpen: Modemuseum

De collectie van het museum bestaat uit zo’n 25.000  stukken. Dit beslaat voornamelijk kleding en accessoires. Hiervan zijn ongeveer 7000 stukken de afgelopen vijf jaar bijgekomen. Het Modemuseum richt zich op historische stukken, maar ook op de collecties van hedendaagse Belgische ontwerpers. Belgische namen uit de modescène die aan bod komen zijn onder andere Raf Simons, Haider Ackermann en Peter Pilotto.

Los Angeles: FIDM Museum & Galleries

Het museum in Los Angeles laat meer dan 200 jaar aan modegeschiedenis zien. Van de haute couture in Parijs tot aan iconische filmkostuums. Het museum heeft naar eigen zeggen de belangrijkste momenten en smaakmakers in zijn collectie.

Tokio: Bunka Gakuen Costume Museum

De Japanse kimono, wie kent hem niet? In dit museum zijn er talloze. Net als Western-stijl Japanse kleding, de Europese jurk, etnische kleding uit Zuid-Oost Azië en daarbuiten. Per jaar zijn er vier tentoonstellingen die bezoekers de Japanse modecultuur bijbrengt.  

Amsterdam: Tassenmuseum Hendrikje

Last but not least: het grootste tassenmuseum van de wereld, Tassenmuseum Hendrikje in Amsterdam. Hier vind je de geschiedenis van de Westerse tas van de afgelopen 500 jaar. Het Tassenmuseum beschikt over een collectie van 4000 items met tassen, buidels, koffers, portemonnees en accessoires.