TOP

Currence: meer pinners, minder skimmers

De Nederlandse consument heeft het afgelopen jaar fors meer gepind en minder contant betaald. Dit meldt Currence in haar jaarverslag over 2009.

Nooit eerder is zo vaak gepind als het afgelopen jaar. Het pinnen steeg naar bijna 2 miljard transacties. Volgens Currence heeft dit alles te maken met de campagne ‘Klein bedrag? Pinnen mag!’. Er zijn ongeveer 100 miljoen kleine bedragen, onder de 10 euro, meer gepind.

Het nieuwe pinnen
Naar verwachting zal eind 2011 het merk Pin ophouden te bestaan. Overal zal gepind worden via de chip op de betaalpas, de zogenaamde EMV-chip in plaats met de magneetstrip.

Minder skimmers
De organistie heeft het afgelopen jaar veel energie gestoken in het bestrijden van skimming, maar de cijfers over 2009 vielen tegen. Het aantal skimgevallen daalde licht van 926 in 2008 naar 917 vorig jaar, maar het totaalbedrag steeg. De schade voor banken bedroeg 31 miljoen euro. Volgens Currence treden criminelen steeds sneller en brutaler op.

Toch is er ook reden voor optimisme. De eerste drie maanden van dit jaar is het aantal skimgevallen namelijk met 57 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2009. Piet Mallekoote, directeur van Currence, zegt in De Telegraaf dat skimmen over het hoogtepunt lijkt te zijn. Mallekoote legt in de krant uit dat dit onder meer te maken heeft met de extra aandacht van consumenten, winkeliers, banken en politie.

Textilia heeft eerder samen met Currence een lijstje voor winkeliers opgesteld met tips tegen skimmen.

Lees hier het volledige rapport van Currence.