TOP

Cosby-truienmaker Koos van den Akker (75) overleden

De Nederlandse modeontwerper Koos van Den Akker is overleden op 75-jarige leeftijd. Hij werd onder andere bekend van de truien die Bill Cosby in The Cosby Show droeg.

Dinsdagavond 3 februari 2015 is Koos van den Akker in New York overleden aan de gevolgen van darmkanker. Dat melden verschillende media.

Doorbraak

In Nederland was de ontwerper niet enorm bekend. In Amerika was hij echter een fenomeen. Zijn grote doorbraak kwam toen hij een trui ontwierp voor Bill Cosby, als een verjaardagscadeau. Toen Cosby die trui droeg op de set van The Cosby Show, begon het balletje voor Van den Akker te rollen. Al snel kwamen er vragen binnen bij de redactie van de show: ‘Waar kwam die trui vandaan?’

Ondanks zijn succes zag hij zichzelf niet als een ontwerper: “Ik hou er gewoon van om met stoffen te werken, om te naaien. Als ik de rest van mijn leven kussenslopen zou moeten maken zou me dat niet uitmaken.”, zei Koos in deze documentaire.

Voor Marc Jacobs en Balenciaga was Koos een grote inspiratie. Daarnaast ontwierp hij voor beroemdheden als Cher.

Amerika

In een interview met Fiona Hering in 2012 zei Koos van den Akker dat hij niet meer terug zou komen naar Nederland. In Amerika zat hij helemaal op z’n plekje: “Nederland was helemaal niet bezig met mode. Dan vroegen mijn klanten: kun je dit en dit aanpassen? Vreselijke mensen, voor geen goud ga ik terug.”

Bekijk ook even het korte filmpje hieronder over Koos van den Akker en zijn ontwerpen.