TOP

Coronasteun ondernemers verlengd, Zara sluit winkel in Amersfoort en C&A opent fabriek in Duitsland

Bedrijven die last hebben van de coronacrisis krijgen ook in het derde kwartaal overheidssteun. Zara heeft zaterdag ‘plotseling’ de winkel aan de Langestraat in Amersfoort gesloten. En C&A opent in het najaar van 2021 een duurzame fabriek in Mönchengladbach in Duitsland. Dat en meer in het nieuwsoverzicht 25 mei 2021.

Coronasteun ondernemers drie maanden verlengd

Bedrijven die last hebben van de coronacrisis, kunnen ook in het derde kwartaal rekenen op overheidssteun zoals de NOW en TVL. Zónder verlenging zouden deze regelingen eind juni aflopen. Dat nieuws is donderdag uitgelekt, schrijven RTL Nieuws en NRC. Nog niet duidelijk is of de regelingen worden versoberd. De betrokken ministers zouden vandaag de details bekendmaken, maar die zijn tot op heden nog niet openbaar. Werkgeversorganisaties drongen er eerder op aan de steun door te trekken tot het einde van het jaar. Omdat nog onduidelijk is hoe het coronavirus zich komende maanden verder ontwikkelt, verlengt het kabinet het huidige pakket eerst met drie maanden. Ook zou het kabinet bekendmaken dat bedrijven die afgelopen jaar een belastingschuld hebben opgebouwd niet al in oktober dit jaar hoeven te beginnen met terugbetalen, maar pas vanaf oktober volgend jaar. Bedrijven mogen ook meer tijd nemen voor hun terugbetaling: vijf in plaats van drie jaar. Afgelopen maanden is er van verschillende kanten op aangedrongen om belastingschulden kwijt te schelden, maar dat gaat het kabinet te ver. Het zou oneerlijk zijn ten opzichte van bedrijven die wel aan hun verplichtingen hebben voldaan.

Zara sluit winkel in Amersfoort

Zara heeft zaterdag ‘plotseling’ de winkel aan de Langestraat in Amersfoort gesloten. Veel klanten stonden voor een dichte deur. Een handgeschreven briefje én een bewaker bij de ingang, maakten duidelijk dat de winkel permanent sluit. Dat schrijft het AD. Het personeel van de winkel zou al enkele weken op de hoogte zijn geweest van de geplande sluiting, maar het plan werd niet vooraf met de buitenwereld gecommuniceerd. Enkele medewerkers kunnen aan het werk in de filialen in Utrecht en Hilversum, maar het merendeel van de twintig medewerkers wordt ontslagen. Volgens de medewerkers is de sluiting onderdeel van een wereldwijde sanering bij de Spaanse kledinggigant. Al in 2020 maakte moederbedrijf Inditex bekend wereldwijd 1200 winkels te gaan sluiten, verspreid over de verschillende concepten waaronder Zara, Bershka en Stradivarius. Ook de gekelderde omzetten door corona zouden een rol spelen, net als het aflopende huurcontract in Amersfoort. De directie van Zara Nederland wil volgens het AD geen commentaar geven. De voorzitter van de ondernemers in de Krommestraat, Dirk-Jan Stip, vindt de sluiting een regelrechte ramp voor de binnenstad omdat het een publiekstrekker is. Niet bekend is of er komende tijd nog meer vestigingen van Zara in Nederland worden gesloten. Eerder dit jaar ging ook de winkel van Zara in Veenendaal al plotseling dicht.

C&A opent fabriek in Duitsland

Moderetailer C&A opent in het najaar van 2021 een fabriek in Mönchengladbach in Duitsland. In deze Factory for Innovation in Textiles (C&A’s FIT) zal duurzame mode worden ontwikkeld en geproduceerd met de nieuwste technologieën. Voor de implementatie werkt C&A samen met universiteiten en verschillende startende bedrijven. C&A’s FIT zal zich in eerste instantie richten op de productie van jeans. Het bedrijf is al een aantal jaar bezig met de productie van duurzame gecertificeerde jeans. Het bedrijf wil dat duurzame verhaal voortzetten door sterk geautomatiseerde processen in het naaiatelier en de wasserij te integreren. In eerste instantie zullen er in Mönchengladbach ongeveer 400.000 jeans per jaar worden geproduceerd, om later uit te breiden tot 800.000. De eerste broek zal in 2022 beschikbaar zijn. C&A’s FIT gaat samen met de Textile Academy NRW zo’n 100 medewerkers werven en opleiden om op de CO₂-neutrale locatie te werken.

Outfits Eurovisie Songfestival binnenkort te zien in Tilburg

Het Textielmuseum haalt zeven outfits die door de presentatoren en Nederlandse artiesten tijdens het Eurovisie Songfestival in Rotterdam werden gedragen naar Tilburg. Zij droegen allemaal creaties van Nederlandse ontwerpers. Onder voorbehoud van de coronamaatregelen zijn de zeven ontwerpen van 9 juni tot en met 10 juli te zien in het Textielmuseum. Te zien zijn onder andere de outfits van Edsilia Rombley van de hand van Tess van Zalinge en Elzinga Studio, de japon voor Chantal Janzen door David Laport, de creatie van modehuis Maison the Faux voor Nikkie de Jager en de jurk voor zangeres Davina Michelle van Martan. Van Zalinge stond al gepland als één van de ontwerpers in de groepsexpositie Makersgeheimen die vanaf 26 juni te zien is in het TextielMuseum. Daaruit ontstond het idee voor de expositie Songfestival Eurofashion.

Foto’s: Chris Philippo/NPO/NOS/AVROTROS

Pip Studio lanceert sportswear

Het Nederlandse lifestylemerk Pip Studio lanceert vanaf herfst 2021 een sportswear-lijn. Deze capsulecollectie bestaat uit comfortabele leggings met een hoge taille en sportieve tops met de herkenbare Pip Studio-prints. Pip Studio werkt met mix & match collecties, zodat alle items onderling met elkaar te combineren zijn. Pip Studio is vooral bekend als lifestylemerk met woonspullen, zoals servies, beddengoed en handdoeken. Een aantal jaar geleden breidde het merk het aanbod al uit met homewear en beachwear en voor herfst 2019 lanceerde het merk een capsulecollectie met het Belgische modelabel Just in Case.