TOP

Converse verliest rechtszaak tegen Scapino

Converse heeft woensdag 18 mei een rechtszaak tegen de discountketen Scapino verloren. Volgens het populaire sneakermerk maakte Scapino inbreuk op het merkenrecht.

Maar de rechtbank in Assen was het daar niet mee eens en veroordeelde Converse tot het betalen van de proceskosten en een schadevergoeding. Aanleiding voor de rechtzaak was dat Scapino in 2009 Converse-schoenen tegen lage prijzen verkocht. Volgens Converse ging het om namaak-artikelen.

Legaal
Nu blijkt dat de betreffende partij schoenen door het merk zelf geautoriseerd was, waardoor de schoenen legaal op de Europese markt verkocht mochten worden. Scapino had deze schoenen via Sporttrading Holland ingekocht.

Converse diende een protest in bij de rechter, omdat de lage winkelverkoopprijs van de schoenen de exclusiviteit van het merk zou aantasten.

Proceskosten
De rechter oordeelde echter dat er in deze zaak geen licentieovereenkomst is geschonden en dat Converse de proceskosten – een bedrag van 25.262 euro – moet betalen. Ook moet het sneakermerk het vonnis op de website bekendmaken. De boete bedraagt 2500 euro per dag – met een maximum van 500.000 euro – als het merk dat niet doet.

Daarnaast moet Converse een schadevergoeding betalen aan Scapino. De hoogte daarvan is nog niet vastgesteld.

Scapino en Converse
Scapino is onderdeel van de Macintosh Retail Group en streeft ernaar artikelen aan te bieden tegen scherpe prijzen. De discountformule heeft ruim 225 winkels, waarvan het merendeel in Nederland. Het sneakermerk Converse werd in 1918 opgericht in de Verenigde Staten. Het merk verwierf wereldfaam met de Chuck Taylor All Star. Converse is een dochteronderneming van Nike.