TOP

Consumenten zijn weer positief

Het vertrouwen van de consumenten is in juni gestegen naar het hoogste niveau in acht jaar. Dat meldt het CBS.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) peilt onder meer de stemming en het vertrouwen van de consument  in de economie en voor de maand juni is het consumentenvertrouwen zeer positief. Het is gestegen naar het hoogste niveau in acht jaar.

Consumenten zien de toekomst een stuk positiever tegemoet. De stemming onder consumenten is in juni aanzienlijk verbeterd ten opzichte van mei, dat steeg namelijk 4 punten en komt uit op 6. Dat is het hoogste niveau in bijna acht jaar tijd. De toename van het vertrouwen komt vooral doordat consumenten positiever oordelen over het economisch klimaat.

Het oordeel over de economie is in juni aanzienlijk beter dan in mei. De verbetering komt doordat consumenten positiever zijn over zowel de economische situatie in de afgelopen als in de komende 12 maanden, zoals ook te zien in de consumptieradar van het statistiekbureau. De koopbereidheid is in juni wat minder negatief dan in mei.

Consumenten oordelen minder negatief over hun toekomstige financiële situatie. Ook vinden ze het een gunstige tijd voor het doen van grote aankopen. Daarbij verwachten verwacht bijna 40 procent van de ondervraagden dat de werkloosheid het komende jaar zal dalen, bijna 30 procent denkt dat die zal stijgen.

Ook berekende het CBS dat de consument in april 1,5 procent meer heeft uitgegeven dan een maand eerder. Die uitgaven zijn voornamelijk gegaan naar gas, huishoudelijke apparaten, woninginrichting, maar ook naar kleding en schoenen.