TOP

Consumenten betalen pas eind 2012 mobiel

Afrekenen door met je mobiel langs de kassa te zwaaien: het kan pas vanaf eind 2012. Banken brengen volgend jaar een product op de markt dat mobiel betalen mogelijk maakt.

Sixpack, ofwel de zes partijen T-Mobile, Rabobank, ABN Amro, Vodafone, ING en KPN, maakten in september 2010 bekend dat ze een nieuwe infrastructuur voor mobiel betalen gaan maken. In het afgelopen jaar hebben deze partijen de fundamenten gelegd en specificaties geformuleerd om een systeem, genaamd Trevik, te bouwen. Programmadirecteur Wim Westerhof van Rabobank vertelt aan Emerce.nl: “We zijn zeker een jaar verder voordat we iets aan de markt kunnen tonen.”

Mobiele ervaring
Speciale NFC-technologie in telefoon en kassa moet voor de overdracht van het geld zorgen. Consumenten kunnen hiermee in winkels afrekenen door simpelweg met hun telefoon langs de kassa te zwaaien. Westerhof vertelt aan het magazine: “De mobiele markt is in het afgelopen jaar zo snel en divers ontwikkeld dat de idee├źn zijn bijgesteld. Betalen aan de toonbank is het eerste dat we opleveren, maar ultimo willen we een mobiele ervaring faciliteren. Voorbeelden zijn ticketing en couponing (kortingsbonnen).”

Lancering
Wanneer het systeem op de markt komt, is nog niet duidelijk omdat het ontwerp ervan veel tijd kost. Daarnaast legt de Europese overheid beperkingen op in het financieren van innovatieve projecten. Geïnteresseerde bedrijven kunnen al wel het systeem gaan testen.