TOP

Consument oriënteert online, maar koopt in winkel

Bijna vijftig procent van de Nederlandse consumenten oriënteert zich eerst online, voordat ze een product aankopen in de winkel. Dit blijkt uit een marktonderzoek van Actiecode.nl.

Bijna de helft van de Nederlanders bekijkt eerst producten online voordat diegene het in de winkel koopt. 30 procent van de consumenten doet het tegenovergestelde. Die gaan eerst naar de winkel en kopen het product dan via het internet.

Populair
Kleding en accessoires zijn het populairst op het gebied van online aankopen. Bijna driekwart van de online shoppers koopt deze producten via het internet. Andere populaire artikelen die online worden gekocht zijn evenementtickets, reisproducten, elektronica en literatuur.

Jelle van de Bij, medeoprichter van Actiecode: ”Online kleding shoppen heeft enorm aan populariteit gewonnen, sinds online shops een soepeler ruilbeleid hanteren. Vroeger moesten klanten nog verzendkosten betalen als zij iets wilden terugsturen, nu kunnen klanten dat vaak kosteloos doen.’’

Kortingscodes en prijsacties
Het gebruik van kortingscodes is ook in trek geworden. Sinds 2010 is de populariteit verdrievoudigd. 75 procent geeft aan alert te zijn op kortingen en 63 procent voelt zich aangesproken door reclames met prijsacties. Uit het onderzoek blijkt wel dat verschil in inkomen geen rol spelen op het gebied van populariteit voor het gebruik van prijsacties en kortingscodes. Van de Bij: ”Opvallend is dat consumenten met een bovenmodaal inkomen online net zo actief op zoek zijn naar kortingen als consumenten met een modaal of ondermodaal inkomen.’’

Groei online advertenties
Het toenemende aantal online shoppers gaat gelijk op met meer online advertenties. Toch beschouwt 59 procent advertenties als irritant. Bijna 80 procent geeft aan absoluut geen impulsaankopen te doen naar aanleiding van een online advertentie.

Over Actiecode
Actiecode.nl verzamelt iedere dag kortingscodes van duizenden webshops. De actiecodes kun je online gebruiken. Dagelijks maken ruim 15.000 bezoekers gebruik van de kortingscodes op Actiecode.nl.