TOP

Consortium ontwikkelt schoen- en ledercentrum in Waalwijk

In Waalwijk komt een multifunctioneel schoenen- en ledercentrum voor consumenten, dat volgens de initiatiefnemers "uniek is in de wereld".

De gemeente Waalwijk, de (inter)nationale schoen- en lederindustrie, de opleidingssector, het samenwerkingsverband Midpoint Brabant en de cultuurhistorische instituten vormen samen met projectontwikkelaar MAB Development in Den Haag (een dochterbedrijf van de Rabobank) het consortium. Gezamenlijk willen zij de komende jaren zo’n 10.000 vierkante meter aan commerciële, educatieve en cultuurhistorische ‘belevingscentrum’ in Waalwijk ontwikkelen.

Het Schoen- en Leder Fashion Centre verrijst de komende jaren tussen de snelweg A59 en het stadscentrum van Waalwijk in Midden-Brabant. Dit project verenigt de internationale schoen- en lederhandel, het Nederlandse leder-design, de opleidingssector en de cultuurhistorie in een multifunctioneel leder-belevingscentrum. Naar verwachting zal het centrum in 2014 worden opgeleverd.

Jaarlijks 300.000 tot 500.000 bezoekers
Uit de haalbaarheidsonderzoeken blijkt dat het centrum jaarlijks zo’n 300.000 tot 500.000 bezoekers zou kunnen trekken. Het verzorgingsgebied bestrijkt een straal van ruim acht miljoen inwoners in Nederland, België, Noord-Frankrijk en Duitsland. Daarmee willen de gemeente Waalwijk en de regio De Langstraat zichzelf op de kaart zetten als hét schoenen- en ledercentrum van Europa.

Volgens de initiatiefnemers hebben reeds tientallen schoen- en lederfabrikanten van naam belangstelling getoond voor een commerciële vestiging in dit themacentrum. Ook de Nederlandse opleidingen voor schoenontwerp en lederproductie zouden naar Waalwijk willen verhuizen.

“Een ware bruidsschat”
In een persbericht meldt het consortium: “Een ‘leather design academy’, museale functies, de vestiging van het ambachtelijke schoenatelier Greve en tientallen winkels op het gebied van schoenen en lederen modeaccessoires maken zo van de historie een ware bruidsschat voor de commerciële toekomst van Waalwijk en de Langstraat. Het project past naadloos in de missie van de gemeente Waalwijk als ‘schakelstad in Midden-Brabant’.”

“Historische kans”
“Het is letterlijk een historische kans voor onze regio De Langstraat”, zegt wethouder Henk Heuverling, portefeuillehouder voor centrumontwikkeling in Waalwijk. “Dit centrum biedt de regio een grote economische en toeristisch-recreatieve impuls. De thematische positionering pal aan ons stadshart, in rechtstreekse verbinding met ons winkel- en horecagebied, levert een ideale uitgangspositie voor expansie.”

Lokale middenstand
Het nieuwe schoen- en ledercentrum zal jaarlijks talloze consumenten richting Waalwijk trekken en dat zal de lokale middenstandseconomie nieuwe groeipotentie geven, zo verwacht het consortium. De gemeenteraad van Waalwijk en de middenstand zijn op woensdag 19 oktober door MAB Development over de plannen geïnformeerd, die volgens de initiatiefnemers “verstrekkende gevolgen zullen hebben voor ‘leisure & funshopping’ in Midden-Brabant.”