TOP

Close-up met Paul Smith: ‘Ik kan uitstekend een blaffende hond nadoen’


Wie is Paul Smith (72), de Britse modeontwerper van het gelijknamige merk? In de rubriek Close-up van Textilia #9 die op 2 juli is verschenen, beantwoordt hij 21 persoonlijke vragen. “Ik kan uitstekend een blaffende hond nadoen.”

De Britse mode-ontwerper Paul Smith leren we in die vaste rubriek Close-up in Textilia kennen van een andere kant. Uit de 21 antwoorden blijkt dat hij van elke dag geniet: “Ik verkeer in de gelukkige omstandigheid dat ik iedere dag zin heb om op te staan en het werk te doen waar ik veel plezier aan beleef.” Een greep uit die vragen:

Wat staat er bovenaan je bucketlist? “Ik ben net terug van mijn eerste reis naar Chili. Ik wilde daar al heel lang naartoe, de hoofdstad Santiago zien en het Andes gebergte bezoeken. Het was een geweldige reis, de architectuur was een bijzonder hoogtepunt.”

Favoriete dier? “Konijnen natuurlijk! Weet je niet dat ik een hele grote verzameling miniatuurkonijntjes heb? Ze zijn mijn gelukspoppetjes!”

Waar kun je absoluut niet zonder? “Ik kan niet zonder mijn vrouw Pauline. We zijn samen sinds mijn eenentwintigste. Zonder haar zou ik absoluut niet zijn wie ik ben en waar ik nu ben.”

En wat is je favoriete winkel? “Ik zeg altijd dat het onmogelijk is om favorieten te kiezen, omdat het zo afhankelijk is van je humeur. Maar als het gaat om winkels, ben ik wel een beetje vooringenomen. Mijn winkel in Albemarle Street in Mayfair, Londen, is heel bijzonder. Naast veel kleding, heeft deze een ruimte met allerlei antiek en curiositeiten en een galerie met tentoonstellingen van fotografen, kunstenaars en meer.”

Kook je wel eens? “Zelden. Maar ik heb wel een heel goed recept voor bonen op geroosterd brood.”

Wat weten maar weinig mensen over jou? “Dat ik geen computer heb. Echt niet. Dus wanneer mensen om mijn e-mailadres vragen, lieg ik echt niet als ik beleefd zeg: ‘Die heb ik niet’.”

Wat heb je altijd bij je? “Een pen en een notitieblok. Je weet nooit wanneer inspiratie toeslaat. Op die manier ben ik altijd voorbereid.”

Wat wilde je worden als een kind? “Professioneel wielrenner. Helaas heb ik als tiener een ernstig fietsongeluk gehad, waarbij ik veel botten heb gebroken. Neus, armen, benen… Ik heb drie maanden in het ziekenhuis gelegen. Daarmee viel mijn droom om prof te worden in duigen.”

Heb je een verborgen talent? “Ik kan uitstekend een blaffende hond nadoen.”

Koffie of thee? “Ik hou van koffie in de ochtend en in de namiddag drink ik graag Engelse thee met een beetje melk en een klein stukje pure chocolade.”

Benieuwd naar het hele interview? Neem nu een abonnement op Textilia!

Foto: Paul Smith