TOP

Claes Iversen SS12 catwalkshow: klassieke couture

Claes Iversen showde voor volgend jaar zomer een klassieke collectie, waarbij de enorme hoeveelheid handwerk indrukwekkend was.

Claes Iversen vindt inspiratie in het Amerika van de jaren ’60 en ’70. Op de catwalk vertaalde dit zich naar een klassiek couturebeeld met handgeschilderde klaprozen in print en talloze items met applicaties.

Wie de carrière van Iversen volgt, kan zien dat de van oorsprong Deense ontwerper een ander pad is ingeslagen. Waar zijn shows op de AIFW uitblonken in prachtig afgewerkte stukken, vrouwelijk maar met masculine allure, kiest de ontwerper nu voor een andere invalshoek. De transparante materialen, de overhemdjurk en de hooggesloten kragen zijn gebleven, maar het silhouet is veel minder modisch en meer klassiek. Dit resulteert in een nog altijd mooi afgewerkte, maar ietwat stijve collectie.

Iversen, die op dit moment alleen maatkleding maakt voor zijn klanten, heeft bewust voor deze draai gekozen. “Ik zit zo diep in het maatwerk, het was voor mij logisch om een ander soort couturecollectie te maken. Ik had zin in veel handwerk.”

Deux pièces met rafelige afwerkingen, hooggesloten boorden of kragen kwamen voorbij, maar ook korte rechte jasjes, strikken en grote pofmouwen. uitgevoerd in ouderwetse stugge, zware stoffen gecombineerd met transparante materialen en zacht leer. Interessant voor zijn clientèle, misschien wat minder voor de modeliefhebber.

(klik op de foto’s voor groter beeld)

De inspiratie en het key-item van Claes Iversen: