TOP

Christian Lacroix vreest naderende sluiting

Vorige week dinsdag presenteerde Christian Lacroix zijn waarschijnlijk laatste haute couture-show in Parijs aan meer dan 200 gasten. Het ziet er naar uit dat het bedrijf van de Franse couturier het einde van deze maand niet meer gaat halen.

“Ik heb geen aanbod gekregen dat mijn bedrijf en de haute couture kan redden”, zei Christian Lacroix in de Franse pers. Zijn onderneming moest eind mei surseance van betaling aanvragen en eind deze maand dreigt de stekker er echt uit getrokken te worden. Lacroix hoopt nog steeds op een investeerder met hele diepe zakken om zijn bedrijf van de afgrond te redden.

Bijna iedereen die bij de show aanwezig was in Parijs, wilden hem graag geloven. Het modehuis heeft zo weinig geld dat de show alleen kon doorgaan omdat vrienden en fans van de designer mee hebben betaald of op een andere manier hebben geholpen. Het naaiatelier werkte voor niets, een schoenenmerk doneerde de enorme hoge hakken van de modellen en de make-up artiesten en kappers werkten ook voor nop. Alleen de twaalf catwalkmodellen kregen uitbetaald.

Het modehuis werd in 1987 met financiële ondersteuning van LVMH-chef Bernard Arnault opgericht. In ruim twintig jaar lukte het LVMH niet het merk rendabel te maken. Begin 2005 kocht de Amerikaanse Falic Group de onderneming, maar dit bedrijf wil geen cent meer in het modehuis steken. Kenners schatten dat het bedrijf een kapitaalinjectie van minstens €52 miljoen nodig heeft om het nieuw leven in te blazen.