TOP

Charles Vögele is failliet, 700 werknemers op straat

Voor de 95 Nederlandse winkels van Charles Vögele is faillissement aangevraagd. Daardoor verliezen 700 werknemers hun baan.

De van oorsprong Zwitserse modeketen Charles Vögele heeft vrijdag 27 januari faillissement aangevraagd bij de rechtbank in Amsterdam. Het bedrijf, met een hoofdkantoor in Breukelen, heeft 95 winkels in Nederland, met 700 werknemers.

De winkels blijven vooralsnog open voor een faillissementsverkoop van de voorraden, liet een woordvoerder weten. Een doorstart voor het gehele bedrijf zal moeilijk worden, aldus een woordvoerder. “Maar voor grotere vestigingen op plekken waar veel publiek komt, is mogelijk wel belangstelling”, aldus de woordvoerder.

Overname

Het rommelde al langer bij Charles Vögele. In Modeketen Charles Vögele was in november 2016 al in andere handen overgegaan. Het Italiaanse Sempione Retail had toen een meerderheidsbelang verworven. Sempione bestaat uit de Italiaanse fashionretailer OVS en financieel investeerders Aspen Trust Services en Retails Investment S.R.L. In andere landen worden de winkels omgebouwd naar OVS-winkels.

Miljoenenverlies

De afgelopen zes jaar is Vögele bezig geweest met het schrappen van banen en het sluiten van winkels naar aanleiding van het miljoenenverlies dat ze hadden. In juni 2016 kondigde de kledingketen zijn vertrek aan van de Belgische markt. Zelfs na een reorganisatie lukte het niet om winstgevend te worden bij de zuiderburen. In Duitsland zijn de winkels in januari verkocht aan textielsuper KiK.

Rechtszaak

In 2012 spande Charles Vögele een rechtszaak aan om tientallen filiaalmanagers te ontslaan. Uit het rechtbankverslag bleek toen al dat Vögele al 10 jaar verlies draaide in Nederland.