TOP

Ceo Gaastra over Bont voor Dieren-actie

Bont voor Dieren heeft een Boomerang-kaart laten maken tegen het gebruik van bont door kledingmerk Gaastra. Gaastra-directeur Mark van der Wal geeft zijn visie op de zaak en laat weten of Gaastra actie gaat ondernemen.

Op de zogenaamde ‘schaamkaart’ van Bont voor Dieren staat het onderlichaam van een vrouw afgebeeld en er is ruimte gereserveerd om een plukje eigen haar op te plakken, naast de tekst: ‘Als u zo nodig de vacht van een ander wilt gebruiken, helpen wij u graag een handje’. De kaart is voorbedrukt met het adres van kledingbedrijf Gaastra.

Bont-vrij beleid

Bont voor Dieren vindt dat Gaastra per direct moet stoppen met de verkoop van bont en een voorbeeld moet nemen aan concurrerende merken als Tommy Hilfiger en Ralph Lauren die al jaren een bont-vrij beleid voeren. De ruim 100.000 Boomerang-kaarten zijn van 4 tot en met 18 december verkrijgbaar op honderden plekken door heel Nederland.

Vrijheid van keuze

“We zullen geen actie ondernemen, ondanks dat de feiten niet kloppen vanuit Bont voor Dieren”, reageert Mark van der Wal, directeur van Gaastra. “De maatschappelijke aanvaardbaarheid van gebruik van bont in combinatie met de vraag vanuit de markt, heeft ons er toe besloten om ook bont te gebruiken in onze collecties. Wij bieden onze jassen zowel aan met echt bont (enkel Origin Assured bont), nep bont en zonder bont. Dus we geven daarmee de consument de volledige vrijheid van keuze.”

Dierenleed

Bont voor Dieren geeft aan diverse keren met de directie van Gaastra het gesprek aan te zijn gegaan om voor te lichten over het dierenleed achter bont. Volgens Bont voor Dieren worden de wasbeerhonden die gebruikt worden voor Gaastra’s bontkragen geboren in fokkerijen, leven ze in draadstalen kooien en worden ze uiteindelijk gedood door anale elektrocutie.

Verantwoord bont

Van der Wal geeft aan dat Gaastra uitsluitend werkt met bont van leveranciers die werken met het Origin Assured label. “Hierin wordt de garantie gegeven dat het bont afkomstig is van een land waar het dierwelzijn gegarandeerd is door de nationale regelgeving of standaarden. Alleen bont van goedgekeurde diersoorten, afkomstig van goedgekeurde landen, welke verkocht worden door aangesloten bontveilingen, mogen dit label dragen. Naast het gebruik van leveranciers met dit Origin Assured label, zijn we ook doorlopend in gesprek met de International Fur Trade Federation, de internationale branche organisatie voor bontproducenten, die zich sterk maakt voor het welzijn van betrokken dieren.”

MVO-beleid

Volgens Van der Wal hecht Gaastra juist erg aan een sterk MVO-beleid en draagt het merk dat ook uit. “Een belangrijke peiler van dit beleid is onze deelnemerschap aan de Fair Wear Foundation, een organisatie die actief humane arbeidsomstandigheden bij producenten in de mode-industrie bevordert. Hiermee hopen wij op een zo goed mogelijke manier onze business te bedrijven.”