TOP

CBS: omzet detailhandel september 2012: -0,1%

De detailhandel heeft in september 2012 vrijwel evenveel omzet behaald als in dezelfde maand vorig jaar. De omzetontwikkeling kwam uit op -0,1%.

De gestegen prijzen en het gekrompen volume hielden elkaar in de greep. Tegen prijzen die 1,8% hoger lagen, stond het volume dat 1,9% kromp. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. In vergelijking met september 2011 was de koopdagsamenstelling minder gunstig. Gecorrigeerd voor dit koopdageffect groeide de omzet bijna 3% en het volume circa 1%.

Bovenkleding flinke plus
Bovenkledingwinkels realiseerden in september 2012 6,4% meer omzet dan een jaar geleden. Dat is een goed herstel nadat er in augustus nog een min van 8,4% de boeken in ging.

Non-food lichte groei
De non-foodwinkels gezamenlijk (waaronder de bovenkledingwinkels) vertoonden voor het eerst weer wat stabiliteit na vijf maanden van gekrompen omzetten. De omzet en het volume groeiden na correctie voor het koopdageffect bijna 2%. Ook de omzet in textielsupermarkten en winkels in consumentenelektronica lag in september 2012 flink hoger dan een jaar geleden. Woninginrichters, doe-het-zelfzaken en huishoudzaken trokken de gemiddelde omzet van de non-fooddetailhandel juist naar beneden.

Food stabiel

De omzet van winkels in voedings- en genotmiddelen kwam op bijna hetzelfde niveau uit als in september 2011. Na koopdagcorrectie nam de omzet in deze winkels ongeveer 4 % toe en groeide het volume ruim 2%. De postorderbedrijven en internetwinkels zetten ruim 5% meer om. Tankstations noteerden een omzetdaling van 0,3%.