TOP

CBS: omzet bovenkleding oktober 2012: -2,4%

In bovenkleding is in de maand oktober 2012 2,4% minder omgezet dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. In de totale non-food retail werd 3% minder omgezet.

Vooral winkels in consumentenelektronica, bovenkledingwinkels en doe-het-zelfwinkels presteerden in oktober minder goed dan in september van dit jaar. Textielsupers echter plusten in de herfstmaand met 8,6%.

in totaal boekten non-foodwinkels 3% minder omzet dan een jaar geleden. De prijzen stegen in deze winkels met ruim 1%, terwijl het volume 4% kromp. In september waren omzet en volume nog bijna even groot als een jaar eerder.

Food en non-food totaal 

Food en non-food samen leverden in oktober 2012 een minieme omzetdaling van 0,1% ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Het volume kromp met 2,9 procent, terwijl de prijzen 2,8 procent hoger waren.

Prijsstijging door BTW
Door de btw-verhoging per 1 oktober stegen de prijzen in de detailhandel beduidend sterker dan in het afgelopen halfjaar. In oktober was er verder een klein positief koopdageffect van ongeveer 0,5%.

Stevige omzetplus postorderbedrijven en internetwinkels
Postorderbedrijven en internetwinkels kenden een omzetstijging van bijna 19%, de grootste toename in ruim twee jaar tijd.

Bron: CBS Omzet detailhandel oktober 2012

 pb12n074.