TOP

CBS: minder faillissementen in 2010

Het aantal faillissementen daalde in 2010 met 9 procent naar 9.600. Het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) noteerde nog wel steeds een hoog aantal faillissementen in de detailhandel in kleding en schoenen.

Ondanks een sterke daling noteerde de handel in de groot- en detailhandel in kleding en schoenen en in meubels en woninginrichting een hoog aantal faillissementen. Ook noteerde de zakelijke dienstverlening de meeste faillissementen (1500). Hier gingen veel rechtskundige, dienstverlenende en economische adviesbureaus, uitzendbureaus, architectenbureaus en technisch adviesbureaus failliet.

Het aantal uitgesproken faillissementen van bedrijven (exclusief eenmanszaken) kwam in 2010 uit op 6.300. Dat is 10 procent lager dan een jaar eerder, maar nog altijd een van de hoogste aantallen bedrijfsfaillissementen die het CBS ooit heeft waargenomen in een jaar. Het aantal faillissementen van natuurlijke personen daalde met 7 procent tot 2300. werden in 2010 duizend eenmanszaken, waarvan ongeveer de helft zzp’ers, failliet verklaard. Dat is 6 procent minder dan in 2009.

Vakgebieden
In bijna alle bedrijfstakken was in 2010 het aantal faillissementen lager. Alleen de bouwnijverheid (+20 procent) en de horeca (+7 procent) hadden een stijging. In de bouw bestond een groot deel van de faillissementen uit bedrijven in de utiliteitsbouw. Bij de horeca ging het vooral om restaurants en cafés. Het aantal bedrijven dat over de kop ging, nam het sterkst af bij de financiële instellingen, gevolgd door de zakelijke dienstverlening en de handel en reparatie van consumentenartikelen.

Regio
Het aantal faillissementen van natuurlijke personen daalde in 2010 het sterkst in Flevoland, met 45 procent ten opzichte van 2009. In bijna alle provincies gingen minder personen failliet, behalve in Overijssel en Limburg. Gemiddeld werden twee van de 10.000 Nederlanders van 18 jaar of ouder failliet verklaard. Tussen de provincies varieerde van gemiddeld één faillissement op de 10.000 inwoners in Zeeland tot ruim drie op de 10.000 in Overijssel.