TOP

Buurtbewoners vrezen komst warenhuis Haussmann

Volgend jaar opent op het Rokin het nieuwe warenhuis Haussmann. Hierbij komt ook een versmarkt, die op flink verzet stuit van de buurtbewoners.

Buurtbewoners van het nieuwe warenhuis Haussmann aan het Rokin in Amsterdam zijn niet blij met de komst van een moderne versmarkt. Ze zijn bang voor overlast, vooral aan de achterzijde waar leveranciers hun producten moeten leveren.

Vies en druk

Buurtbewoner Pieter de Ruiter vertelt aan het Parool: “Wij hebben niets tegen levendigheid en ook niet tegen warenhuis Haussmann. Mensen die hier wonen, wonen niet toevallig in de binnenstad. Maar wij zijn bang dat je hier geen gewone Amsterdammers meer zult zien, enkel bezoekers en toeristen. Het zal vies worden en druk. Niet alleen met bezoekers, maar ook met leveranciers.”

Van de vloer eten

Frans van der Kraan, directeur van Haussmann Amsterdam vertelt aan het Parool dat buurtbewoners zich niet druk hoeven te maken: “We gaan eten verkopen, mooie, verse producten. Vakmensen komen er: een goede slager, een visboer, een bakker. Maar niet zoals in De Hallen, waar je allemaal losse bedrijfjes hebt. Daarnaast bieden wij kwaliteit, we kunnen ons geen overlast of smerigheid veroorloven. Het moet hier zo goed schoongemaakt worden dat je bij wijze van spreken van de vloer kunt eten.”

Metrolijn

Vanaf station Rokin is het straks mogelijk om warenhuizen Haussman en Marks & Spencer binnen te lopen. Wanneer de Noord/Zuidlijn af is, komt er een tunnel tussen de twee winkels en het station. Haussmann wordt een boetiekwarenhuis van 8000 vierkante meter. Eind 2016 is de bouw klaar, vervolgens richten de twee winkels zelf de panden in. Een definitieve openingsdatum is voor beide warenhuizen nog niet bekend.