TOP

BTW-verhoging uitgesteld

De regering heeft besloten de BTW definitief niet te verhogen van 19 naar 20 procent per 1 januari 2009. Een besluit waar ondernemers blij mee zijn. Angst was dat de consument als gevolg van de hogere prijzen de hand op de knip zou houden, in toch al economisch onzekere tijden.

Er wordt van BTW-verhoging afgezien omdat de maatregel de toch al stijgende inflatie nog verder zou opjagen. Verhoging van de BTW betekent immers dat alles duurder wordt, terwijl de inflatie toch al hoog is. Volgens het Centraal Planbureau loopt de inflatie volgend jaar op naar 3,8 procent, in plaats van de eerder geraamde 3,5 procent.

De Raad Nederlandse Detailhandel is blij met het besluit van de regering. De onzekerheid over de BTW verhoging had volgens het RND vervelende gevolgen voor het consumentenvertrouwen. Ook Mitex is blij dat de verhoging niet doorgaat. “Alle protest heeft blijkbaar effect gehad”, zegt voorzitter Jan Meerman. Hij geeft echter wel aan dat het kabinet nu waarschijnlijk op zoek gaat naar maatregelen om dit verlies aan extra inkomsten te compenseren. “We verwachten dat er bij de presentatie van de begroting in september nog wel wat apen uit de hoed komen. Het gaat toch om twee miljard wat de overheid hiermee misloopt.”