TOP

Branche-en vakorganisaties tegen check coronapas detailhandel

Het kabinet moet afzien van een coronatoegangsbewijs voor niet-essentiële winkels. Daartoe roepen branche- en werkgeversorganisaties en vakbonden op in een gezamenlijk statement. “Het leidt tot een onwerkbare situatie voor de 170.000 medewerkers in de non-food retail.”

Foto: Ellywa/CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons

Kunnen we straks alleen nog shoppen met een groen vinkje? Het demissionaire kabinet maakte afgelopen vrijdag bekend de coronapas bij niet-essentiële winkels te willen invoeren. Zover is het nog niet; daarvoor moet eerst een wetswijziging worden doorgevoerd en tot die tijd hangt de coronacheck als een zwaard van Damocles boven de retail. Brancheorganisatie Inretail sprak zich al eerder fel tegen de maatregel uit en komt nu samen met vakbonden AVV, CNV Vakmensen, De Unie en RMU met een gezamenlijk statement. De kern: de overheid moet afzien van de coronacheck voor winkels. Daarbij wijzen de partijen op het grote aantal vacatures in de detailhandel, het recht op privacy en het gebrek aan draagvlak voor de maatregel.

Honderden miljoenen checks

Retailvertegenwoordigers constateerden al eerder dat ‘controle aan de poort’ onwerkbaar en niet te handhaven is. Met 56.000 niet-essentiële winkels in Nederland zouden er tienduizenden medewerkers nodig zijn om de 300 tot 500 miljoen coronachecks per maand uit te voeren. “Die zijn er niet.” Daarnaast wordt gevreesd voor boze klanten, agressie aan de deur en lange wachtrijen. De branche- en vakorganisaties pleiten voor een alternatief: de 1,5-meternorm. Met naast de al geldende mondkapjesplicht opnieuw een maximumaantal klanten in de winkel, looproutes en spatschermen bij kassa’s. Maatregelen waar de retail inmiddels ruime ervaring mee heeft. “Uitvoerbaar en bewezen effectief in de strijd tegen corona”, aldus de organisaties.

Recht op privacy

Een ander punt van zorg is de coronapas voor medewerkers. Dat leidt volgens de vakbonden tot de ongewenste situatie dat werkgevers hun personeel naar een vaccinatiebewijs of verplichte dagelijkse test moeten vragen. “Waarmee wordt ingeboet op het recht op privacy en als gevolg heeft dat een deel van de werknemers niet aan het werk zal kunnen. Wat weer extra druk oplevert voor collega’s in de reeds drukke feestperiode en onderlinge discussies in de hand werkt. Dit alles moeten we echt zien te voorkomen.”