TOP

Bol.com gaat sieraden verkopen

Webwinkel Bol.com start met de verkoop van onder meer ringen, armbanden, horloges en zonnebrillen. Het assortiment bestaat uit 25.000 artikelen.

Webgigant Bol.com zet eerste stap naar de modebranche: vanaf nu biedt de webwinkel ook sieraden aan. “We zien dat er vraag naar is”, zegt marketingdirecteur Michel Schaeffer van bol.com in het AD.

Bestedingen
Volgens Schaeffer bleek uit de zoekopdrachten die worden ingevuld op Bol.com dat er vraag is naar sieraden. De marketingdirecteur denkt dat het aantal bestedingen toeneemt. “Tachtig procent van de Nederlanders besteedt jaarlijks geld aan sieraden. En zestien procent van hen besteedt gemiddeld meer dan 100 euro per jaar. We zijn ervan overtuigd dat mensen door ons aanbod meer zullen kopen omdat er zoveel keus is: in alle stijlen en prijscategorieën”, zegt Schaeffer.

De webwinkel begint met een aanbod van 25.000 artikelen, waar een normale juwelierswinkel slechts een paar duizend sieraden op voorraad heeft. “Onze verwachting is dat er nog veel meer bijkomen”, zegt Schaeffer.

Geschenk
Veel winkeliers in de juweliersbranche hebben het moeilijk: de verkopen lopen terug en retailers moeten zich steeds beter beveiligen tegen overvallers. Door de sieradenverkoop van Bol.com komt er weer een grote concurrent bij. Maar Schaeffer ziet het eerder als geschenk dan als bedreiging voor de juweliers.

“Omdat wij onze winkel voor sieraden en horloges openstellen voor andere winkeliers, kunnen zij daarmee hun bereik in één klap enorm vergroten”, zegt Schaeffer. “Dat zien we nu al bij andere soorten producten, zoals bij een aanbieder van dekbedovertrekken. Die verkoopt via ons honderden overtrekken per week. Dat is omzet die de winkel anders niet had gehad.”

Kansen
Ook marketingkenner Paul Moers ziet de verkoop van Bol.com als een kans voor winkeliers. “Ik begeleid een aantal juweliers en als je nu ziet hoeveel er in angst zitten vanwege het grote aantal overvallen: er zijn erbij die overwegen ermee te stoppen.” Volgens Moers zou verkoop via internet een goed alternatief zijn.  

Tweedehands
Het is nog niet mogelijk om tweedehands sieraden te kopen via Bol.com. Volgens Schaeffer heeft dat vooral te maken met de kwaliteitseisen. “We willen precies weten wat we verkopen en dat is lastiger met gebruikte sieraden”, zegt Schaeffer.

FGZ
De branchevereniging Federatie Goud en Zilver (FGZ) wilde nog niet reageren op de sieradenverkoop van Bol.com. “Met de hele detailhandel zijn we bezig met een onderzoek naar winkelen in 2020”, zegt bestuurder Patrick Thio. “Verkoop via internet hoort daar natuurlijk bij.”