TOP

Boete voor winkeliers die zich niet aan openingstijden winkelcentra houden

Eigenaren van grote winkelcentra leggen winkeliers steeds vaker boetes op als zij hun winkel sluiten tijdens reguliere openingstijden, zo meldt de Telegraaf afgelopen weekend. De boetes kunnen oplopen tot wel vijfduizend euro per dag.

“Als ik een dagje niet open ben omdat ik naar een begrafenis moet, dan dien ik me eerst netjes af te melden bij de verhuurder. Doe ik dat niet, dan ligt de boetebrief binnen achtenveertig uur al op de mat,” vertelt een juicebareigenaar in de City Mall in Almere aan de krant. De Telegraaf laat meerdere food retailers uit het winkelcentrum aan het woord, maar hebben de winkeliers in de kledingbranche ook last van deze boetes? Textilia belt met een aantal winkeliers in de City Mall in Almere.

Dreigbrieven

“Ik denk dat verhuurders wel steeds vaker gebruik gaan maken van de mogelijkheid om boetes uit te delen,” reageert Ronald de Hoop, DGA van Casual Club. “Wij staan zeker open voor eenheid onder ondernemers, maar met veel leegstand en winkels die de eigen openingstijden hanteren passen wij ons ook niet zo snel aan. Casual Club is open op de meest commerciële tijden, wat wel betekent dat we vaak langer open zijn. Op zaterdag sluiten de meeste winkels in de City Mall om vijf uur, wij gaan door tot half zes. Op die manier kun je je klanten beter van dienst zijn. In de vestiging in Almere hebben we geen last van waarschuwingen of boetes. In Hilversum zit Casual Club ook in een winkelcentrum en daar ontvangen we regelmatig dreigbrieven of we in plaats van tien uur om half tien de winkel willen openen. Die brieven verdwijnen direct in de papierversnipperaar. Zoiets wekt toch ontzettend veel irritatie op bij ondernemers?”

“We krijgen wel waarschuwingen,” vertelt ook Martin van Espen, manager van Siempre Almere. “We ontvangen af en toe brieven waarin het aantal bezoekers op de zondagen staat vermeld. Als de bezoekersaantallen tegenvallen wordt ons verzocht om toch open te gaan. Wij zijn namelijk op zondag gesloten, voorlopig blijft dat ook zo. In het najaar zullen we er waarschijnlijk wel aan moeten geloven om de winkel op zondag te openen. Een boete hebben we nog nooit gehad. We houden ons aan wat er in het huurcontract staat.”

Huurcontract

Directeur Lesley Bambergen van Kroonenberg Groep voor huisvesting van onder ander winkeliers, vertelt in de Telegraaf dat zijn bedrijf er nooit op uit is om ‘winkeliertje te pesten’. “De winkeliersvereniging bepaalt de openingstijden. Ik volg het huurcontract en handhaaf alleen.” Bambergen vertelt dat hij vindt dat het lijkt of veel kleine winkeliers gewoonweg niet willen ondernemen. “We moeten dat dan afdwingen met boetes.”

Zolang je je als winkelier aan het huurcontract houdt, lijkt er niets aan de hand. Zo bevestigt ook een medewerkster van dameskledingwinkel Just a Joke in de City Mall. “We houden ons keurig aan de openingstijden van het winkelcentrum, dus we hebben nooit klachten.”