TOP

Birkenstock USA trekt stekker uit samenwerking Amazon

De Amerikaanse tak van Birkenstock beëindigt de samenwerking met Amazon. De grote hoeveelheid namaakartikelen en ongeautoriseerde verkopers op het platform zouden een bedreiging vormen voor het merk.

Dat meldt het Amerikaanse modevakblad WWD. Per 1 januari 2017 wordt Birkenstock niet langer via Amazon verkocht. Daarnaast heeft het sandalenmerk zijn retailpartners verboden om de producten aan te bieden op het platform of aan de pure player zelf te verkopen.

‘Onacceptabele praktijken’

David Kahan, chief executive bij Birkenstock, stelt in een brief aan de retailpartners dat de ‘onacceptabele praktijken’ van Amazon het merk in gevaar brengen. Kahan doelt op de stroom van namaakproducten die via het platform aangeboden wordt en op de verkoop via derden, ongeautoriseerde verkopers, die volgens hem geen respect hebben voor het prijsbeleid van het merk.

In een eerder interview liet Bart van Iersel, sales manager voor Birkenstock in Nederland, al weten dat het merk veel scherper is geworden op verkoop via tussenhandelaren. “Sommige series worden zelfs gechipt.”

Jarenlange onderhandelingen

Bij zijn aantreden, drie jaar terug, kwam Kahan al met voorstellen om het aantal valse artikelen en ongeautoriseerde verkoop via derden terug te dringen. Het volledige productaanbod zelf direct via Amazon verkopen, bleek uiteindelijk de enige manier om het doel te bereiken. Dit sloot echter niet aan op de zakelijke doelstellingen van de internetgigant. Kahan: “Na jarenlange onderhandelingen zijn we er tot onze spijt achter gekomen dat het onmogelijk is.”

Twijfelachtige omstandigheden

Door de relatie met Amazon te beëindigen blijft het platform zitten met ‘vervalsers, nepleveranciers en onbevoegde verkopers’, waarschuwt Kahan. “Het zou kunnen dat deze partijen gestolen goederen verkopen, of producten die onder ‘twijfelachtige arbeids- en milieuomstandigheden’ zijn geproduceerd.”

Amazon heeft niet inhoudelijk op de kwestie gereageerd, maar laat weten een streng beleid te voeren tegen verkopers van namaakartikelen.