TOP

Bijenkorf verbetert assortiment en uitstraling webshop

Bijenkorf gaat de webshop restylen. Zo brengt het warenhuis meer exclusieve merken en een luxere uitstraling door alle kleding op modellen te fotograferen. Ook ligt de focus op click & collect en tablet assisted sales.

“We willen ons onderscheiden door assortiment en uitstraling”, vertelt e-commerce manager bij het warenhuis, Pieter Heij, in een interview met Twinklemagazine.nl. Het is een enorme investering: 3 maanden lang zijn 25 man continu bezig om de 30.000 kledingstukken die de Bijenkorf online verkoopt op model te fotograferen. “Elk artikel heeft gemiddeld tweeënhalve kleur, ook die worden apart gefotografeerd”, zegt de e-commerce manager. “Daarnaast hebben we voor het complete beeld ook detailfoto’s nodig. Het gaat om gemiddeld vierenhalve foto per artikel. En alles moet natuurlijk mooi afgestyled worden. De vraag is: hoeveel meer gaan we erdoor verkopen? Niemand heeft hard bewijs dat het de verkoop bevordert. Wat we zeker weten is dat de retouren zullen afnemen, omdat de klant een veel beter beeld heeft van wat hij koopt.”

Luxemerken
Dit jaar zullen er naar verwachting zo’n tien nieuwe luxemerken via Debijenkorf.nl worden aangeboden. Heij: “Daar gaan lange onderhandelingen aan vooraf. Wij verkopen nu als enige in Nederland Mac cosmetica online. Over elke pixel is gediscussieerd, daar zit een manjaar werk in. Maar met dat ene merk is onze cosmeticaomzet verdubbeld. Het levert traffic op en bijverkoop.”

Click & collect
Bijenkorf richt zich dit jaar ook op een aantal multichannel projecten. De e-commerce manager: “We willen de klant in alle kanalen goed bedienen”, zegt hij. “Een multichannel shopper besteedt gemiddeld tweeënhalf keer zoveel als iemand die alleen in de winkel koopt, of alleen online.” Click & collect is een enorm succes voor de Bijenkorf. 35 procent van de online bestellingen wordt in een filiaal afgehaald. Heij: “Ons filiaal in Amsterdam is by far het grootste Kiala-punt van Nederland. Er worden dagelijks zo’n tweehonderd pakketjes afgehaald. Dat is fantastische traffic.” Uit onderzoek van het warenhuis blijkt dat de online klanten in een straal van twintig kilometer rondom een van de filialen woont. De helft van de shoppers die de bestelling in de winkel ophaalt, doet dit dan ook om de 3,95 verzendkosten uit te sparen. “Ze zijn in de buurt of moesten toch nog even in onze winkel zijn”, verklaart Heij. “De andere helft bestelt online omdat ze het artikel absoluut niet willen missen. Ze zijn bang dat ze in de winkel misgrijpen en willen het snel hebben.”

Tablet assisted sales
Ook start het warenhuis met zogenoemde tablet assisted sales, waarbij medewerkers worden uitgerust met een tablet en daarop een uitgeklede versie van de webshop. Om te betalen komt er een knop ‘naar de kassa’, zodat de klant direct kan afrekenen.  “Wij geloven niet in computerzuilen, waarop de klant het zelf maar uit moet zoeken. Zeker als je die zuilen ziet met zo’n metalen trackball. Er is toch geen hond die daar een bestelling op gaat plaatsen? We hebben onderzoek gedaan naar deze processen en zijn erachter gekomen dat de omzet die je op deze manier genereert in tienden van procenten is uit te drukken.”

iPad
De mobiele site moet informatief en servicegericht zijn. Eenvoudig, functioneel en met een checkout. Heij: “Veel belangijker vind ik een site voor tablets, en dan met name de iPad. Want van de 10 procent omzet die we eind vorig jaar via de tablet binnenhaalden, komt 90 procent van de iPad. We zijn een site aan het bouwen die rekening houdt met de mogelijkheden van het apparaat, zoals swipen. De iPad wordt de playground voor nieuwe experimenten. Tot slot hebben we een app, maar die gebruiken we voornamelijk om te inspireren. Retailers als wij moeten zorgen voor een fantastische winkel in de browser.”