TOP

Bijenkorf Amsterdam halveert koopavonden, goed 1ste halfjaar LVMH en oprichter Brantano overleden

De Amsterdamse vestiging van de Bijenkorf schrapt de komende weken de helft van de koopavonden vanwege personeelstekort. Verder heeft LVMH een heel goed eerste halfjaar achter de rug en is de oprichter van de Belgische schoenenketen Brantano overleden. Dit en meer lees je in het nieuwsoverzicht van 27 juli.

Credit beeld: Bijenkorf

Bijenkorf Amsterdam schrapt helft koopavonden

De Bijenkorf in Amsterdam gaat de komende weken drie van de zeven koopavonden schrappen als gevolg van personeelstekort, meldt RTLZ. Normaalgesproken is de vestiging in de hoofdstad zes dagen per week tot 21 uur open en op zondagen tot 20 uur. Vanaf volgende week gaat de winkel maandag, dinsdag en woensdag om 19 uur dicht.

Goede halfjaarcijfers voor LVMH

LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) heeft in de eerste helft van dit jaar een omzet van 36,7 miljard euro geboekt. Dit is een stijging van 28 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2021. De luxegoederenproducent spreekt zelf in een verklaring bij de cijfers over een ‘excellent eerste halfjaar’. De omzetgroei werd met name gerealiseerd door de goede resultaten van de modetak (+31%) en de topverkoop van champagne en cognac (+23%). De winst steeg met 34 procent naar ruim 10 miljoen euro in de eerste helft van 2022.

Tommy Hilfiger terug op de catwalk van New York

Na een onderbreking van drie jaar keert Tommy Hilfiger terug naar New York Fashion Week. De catwalkshow, gepland voor zondag 11 september, wordt live gepresenteerd in Brooklyn, maar er komt ook een metaverse activatie, schrijft Hypebeast. Een opvallende nieuwkomer op de catwalk van New York is Cos. De Zweedse modeketen showt de nieuwe wintercollectie op 13 september en livestreamt de show op de eigen website. De gezichten van de collectie zijn het model Paloma Elsesser en de acteur Natasha Lyonne, bekend van de Netflix-serie Orange is the new Black.

Oprichter Brantano overleden

André Brantegem, de grondlegger van de voormalige Belgische schoenenketen Brantano is op 19 juli overleden in Wichelen. Hij werd 89 jaar oud, meldt Schoenvisie. Als zoon van een schoenlapper startte André Brantegem in 1953 samen met zijn broers een schoenenfabriek. Toen zijn broers in 1962 hun eigen weg gingen, opende hij bij de fabriek in Lede een winkeltje. 

Halverwege de jaren zestig besloot hij te stoppen met de eigen productie en zich voortaan puur te richten op de verkoop van schoenen. Het bedrijf groeide snel uit tot schoenenketen met zo’n 120 winkels in Europa en in 1990 droeg de grondlegger de zaken over aan zoons Philippe en Joris. Onder hun leiding ging de expansie verder. 

Brantano werd in 2007 ingelijfd door de Macintosh Retail Group en ging na het faillissement van dat concern in 2015 in afgeslankte vorm verder, zonder buitenlandse vestigingen, als onderdeel van het Belgische FNG. Uiteindelijk valt het doek in 2020 definitief als ook FNG het faillissement aanvraagt. Een deel van de Belgische vestigingen wordt overgenomen door vanHaren.