TOP

Bijenkorf Amstelveen is vernieuwd, faillissement Supertrash was onafwendbaar en Duits winkelconcept opent in Nederland

Het faillissement van Supertrash was onafwendbaar, zegt de curator in het faillissementsverslag. Verder: de Bijenkorf in Amstelveen is vernieuwd en heeft flink wat nieuwe merken aan het assortiment toegevoegd, tijdens het MET Gala droeg Solange Knowles (de zus van Beyoncé) een jurk van Iris van Herpen en het Duitse winkelconcept Kauf Dich Glücklich gaat een winkel openen in Amsterdam. Dat en meer in het nieuwsoverzicht van 15 mei.

De Bijenkorf Amstelveen vernieuwd én uitgebreid met tientallen nieuwe modemerken  

Na de verbouwing van een half jaar is de Bijenkorf Amstelveen sinds afgelopen weekend geheel vernieuwd. De mannen- en vrouwenschoenen afdelingen zijn twee keer zo groot en de vernieuwde mannenmode afdeling is bijna 1500 vierkante meter groot geworden. Tientallen nieuwe merken zoals Filling Pieces, Hugo Boss, LaDress, Isabel Marant, CP Company, Daily Paper en John Smedley zijn toegevoegd aan het assortiment. Er kwam ruimte voor grotere afdelingen en nieuwe merken door het restaurant om te bouwen naar een City Café op de begane grond. De voormalige woonafdeling is omgetoverd tot een nieuwe cadeau-afdeling.  

Curator: faillissement Supertrash ‘onafwendbaar’ 

Het faillissement van Supertrash in maart 2018 was volgens de curator onafwendbaar. Dat blijkt uit het openbaar faillissementsverslag (pdf). Daarin staat te lezen: “Tot en met 2015 lag de focus met name op de wholesale. In 2015 werden een aantal retailwinkels teruggekocht en in connectie daarmee werd een nieuwe kledinglijn, ST Studio, opgezet. Deze werd slecht ontvangen. Daarnaast was er sprake van een terugloop van orders in de wholesale. De voornoemde omstandigheden hebben mede bijgedragen aan de liquiditeitsproblemen die zijn ontstaan en tot het faillissement geleid. Ondanks diverse investeringen en het wijzigen van de wijze van inkoop met het doel de druk op de liquiditeit te verlagen, bleek dat een faillissement onafwendbaar was.”

De omzet was gekelderd van €22,8 miljoen in 2016 naar €15,5 miljoen in 2017. In 2016 werd er een verlies geleden van €8,4 miljoen en in 2017 van €2,7 miljoen. In het verslag valt verder te lezen dat er tien biedingen zijn uitgebracht op het bedrijf, waarna alle activa (inclusief de merkrechten voor Supertrash, ST Studio en Olcay Gulsen) voor €700.000 zijn verkocht aan ST.Art. Nog niet bekend is wie achter die BV zit. De nieuwe eigenaar wil met name de wholesale activiteiten voortzetten en biedt ongeveer 20 werknemers een nieuw dienstverband aan. 

‘Kauf Dich Glücklich’ komt naar Amsterdam 

Het Duitse winkelconcept Kauf Dich Glücklich gaat een winkel openen in Amsterdam. Dat kondigt de retailer aan via Instagram en Facebook. De eerste Nederlandse winkel opent op 31 mei in de Raadhuisstraat in Amsterdam. De conceptstore verkoopt vrouwen- en mannenmode gemixt met interieur- en lifestylemerken. Centraal in de selectie staat de Berlijnse lifestyle, met naast het eigen merk veel Scandinavische merken. In het merkenpakket onder andere Adidas, Cheap Monday, Ganni, Hay, Minimum, Moss Copenhagen, Ontour, Samsoe & Samsoe en Selected. Er zijn in Duitsland al zo’n 20 winkels van Kauf Dich Glücklich, plus één in Wenen. 

‘Lion verkoopt HEMA met verlies’ 

Hema zou voor 1 miljard euro verkocht zijn aan de Belgische investeerder Core Equity. Een akkoord zou ‘op hoofdlijnen’ rond zijn. Dat schrijft het FD. Core Equity bestaat sinds oktober 2017. De investeerder richt zich op de langere termijn en wil minstens tien jaar in een bedrijf zitten. De krant meldt ook dat Lion Capital de winkelketen waarschijnlijk met verlies verkoopt, aangezien Lion Hema in 2007 kocht voor 1,1 miljard euro. Overigens is niet helemaal zeker dat de Britten verlies lijden, want ze hebben ook het nodige verdiend aan de handel in obligaties van Hema.  

Solange Knowles in Iris van Herpen naar MET Gala 2018 

De Amerikaanse zangeres Solange Knowles droeg een coutureontwerp van de Nederlandse ontwerper Iris van Herpen naar het MET Gala 2018, dat op 7 mei plaatsvond. Het ontwerp is afkomstig uit de Hybrid Holism couturecollectie voor winter 2012-2013, die eerder te zien was in de expositie Masterworks: Unpacking Fashion van het Costume’s Institute van het Metropolitan Museum of Art. De zangeres postte die ochtend op Twitter een poll met de vraag aan haar volgers welk van vijf jurken ze aan zou trekken die avond. De jurk van Iris van Herpen won de poll.